În Statele Unite, numai în 2018, 76.000 de oameni au ajuns la medic după ce au suferit diverse accidente pe pârtie, la schi.
Încă 53.000 de persoane s-au lovit la snowboarding și au avut nevoie de îngrijiri medicale.
La noi nu există o statistică oficială în acest sens, dar estimările doctorilor arată că anual câteva sute de români se aleg cu diverse traumatisme pe pârtie.
Mai ușoare sau mai severe, care necesită chiar intervenții chirurgicale.
Care sunt cele mai frecvente leziuni apărute după accidentele la schi?
Leziunile apărute în timpul schiatului sunt extrem de frecvente și pot varia de la simple entorse sau întinderi până la fracturi ale coloanei vertebrale sau traumatisme craniene.
Articulația la nivelul căreia apar cele mai multe accidentări este genunchiul.
Cel mai des, schiorii se aleg cu leziuni de menisc și rupturi de ligamente după ce au parte de diverse accidente pe pârtie sau pur și simplu se avanta la efort fizic intens fără să aibă pregatirea fizică necesară.
În ordinea frecvenței leziunilor, topul arată așa:
- Leziuni ale ligamentului colateral medial – aproximativ 20-25% din totalul accidentărilor
- Leziunea ligamentului încrucisat anterior
- Fracturi la nivelul pumnului
- Traumatisme ale umărului (fracturi, luxații, leziuni tendinoase etc)
- Traumatisime craniene
Dar, accidentările pot apărea la nivelul oricărei articulații în functțe de tipul traumatismului.
Oricât de dur ar suna, accidentările la schi sunt ceva frecvent, deci, trebuie să fii pregătit pentru astfel de situații.
Cum te pregătești pentru accidentări?
- Schiază cu un partener, uitați-vă permanent unul după celălalt, dacă ai luat-o înaintea celui cu care schiezi, oprește-te și asteaptă să se apropie de tine;
- Nu te avânta pe cea mai dificilă pârtie la finalul zilei, după ce ai depus mult efort fizic, poate tu nu simți, dar mușchii tăi resimt tot efortul depus de-a lungul zilei și s-ar putea să nu te mai asculte;
- Solicită îngrijiri medicale imediat dupa ce te-ai lovit sau ai simțit că ceva e în neregulă cu tine. Orice amânare poate însemna o agravare a problemelor apărute și în loc să o poți rezolva simplu, s-ar putea să ai nevoie de un tratament mai complicat și de durată.
Pregătirea timpurie a corpului și încălzirea mușchilor este esențială pentru practicarea sporturilor de iarnă fără accidente.
Asigură-te că echipamentul este potrivit pentru tine
Înainte de a porni pe pârtie, asigură-te că ai acces la un echipament potrivit pentru fizicul și pregătirea ta.
Indiferent că închirizi echipamentul sau îl detineți, schiurile și clăparii trebuie să fie pe măsura ta si reglate corect.
Clăparii nu trebuie să fie prea strânși pe picior deoarece nu permit mișcările gleznei și pot cauza accidente.
Protejarea gleznei și a labei piciorului este o funcție importantă a clăparilor deci trebuie să profităm la maxim de confortul oferit de aceștia.
Probează clăparii înainte de a porni pe pârtie și identifică nivelul potrivit pentru prinderea acestora.
Efectuează mișcări de rotație a picioarelor și de flexie a gleznei și a genunchiului înainte de a desfășura activitatea sportivă.
De ce este importantă condiția fizică pentru sporturile de iarnă?
Adaptarea vitezei și alegerea traiectoriei de coborâre se face conform pregătirii fizice.
Din acest motiv este important, atât pentru siguranța noastră cât și pentru a celor din jur, să ne asigurăm că suntem pregătiți fizic pentru utilizarea traseelor de schi.
Schiul este mult mai plăcut atunci când avem o condiție fizică optimă.
Schiatul dinamic și în forță necesită o combinație între tehnică și forță musculară pentru a menține un echilibru și pentru a putea vira cu succes pe orice tip de partie.
În timpul unei zile pe pârtie, mușchii solicitați sunt similari cu cei folosiți în timpul alergatului sau ciclismului.
Excursiile la schi sunt relativ costisitoare, deci ar fi ideal să fim 100% capabili să sustinem zile intregi de activitate sportivă.
Ce nivel de condiție fizică avem nevoie să putem schia bine?
Crearea unghiurilor de cantare și pozițiilor avântate și de recul, și adaptarea acestora la tipurile de pârtie, necesită flexibilitate în șolduri și partea inferioară a corpului.
Vibrațiile constante și alte forțe fizice precum viteza, sau panta pârtiei, solicită mușchii în mișcări scurte și bruște pentru reajustarea corpului cu fiecare viraj.
Condiția fizică a schiorului este necesară pentru a rezista întreaga zi.
Exercițiile de pregătire care au cel mai bun rezultat sunt exercitiile cardio, care mențin pulsul ridicat și îmbunătățesc capacitatea plămânilor.
Alergatul, înotul și mersul pe jos sunt activități ideale pentru a antrena sistemul cardiovascular iar ciclismul menține musculatura fermă.
Încălzirea înainte de schi pentru menținerea flexibilității
Chiar și un schior cu experiență poate să mai cadă în timp ce schiază, dar consecințele nu sunt mereu grave atâta timp cât este încălzit.
Întinderile din șolduri și picioare ajuta la lubrifierea articulațiilor înainte de schi, pelvisul fiind o zonă mai rigidă decât restul corpului.
Înafara partiei, exerciții precum întinderile în clase precum yoga sau pilates ajută cel mai mult la flexibilitatea corpului.
Nutriție: Mănâncă bine să poți schia bine
Ca pentru orice sport, nutriția vine în completarea pregătirii fizice aducând un beneficiu condiției fizice.
Temperaturile scăzute la altitudine înaltă și activitatea fizică asociată din timpul schiului face carbohidrații să fie benefici.
Aceștia produc energia necesară pentru susținerea unei zile întregi pe domeniul schiabil.
Deshidratarea prezintă o problemă în timpul activității sportive, deci aveți grijă să consumați lichide.
Un obicei nesănătos al schiorilor este consumarea băuturilor alcoolice tari.
Deși acestea oferă senzația de încălzire, ele produc deshidratarea corpului care poate rezulta în pierderea energiei și echilibrului pe pârtie.
Atâta timp cât îndepliniți condițiile pentru o pregătire optimă pentru schi, porniți cu încredere către pârtie! Nu uitați să adaptați viteza la condiția fizică pe care o detineți, începând ușor sezonul de schi.
Pentru evitarea accidentelor pe domeniul schiabil, pregătiți-vă înainte de începerea sezonului, dar și la începutul zilei înainte de a schia.
Lasă un răspuns