Dr. Radu Paraschiv – infiltraţiile cu acid hialuronic: când se fac, contraindicaţii

Înapoi la Blog
infiltraţiile cu acid hialuronic

Dr. Radu Paraschiv – infiltraţiile cu acid hialuronic: când se fac, contraindicaţii

Cei mai mulţi se gândesc la eliminarea ridurilor când aud de acidul hialuronic, dar această substanţă este folosită cu succes şi în ortopedie.

Infiltraţiile intra articulare cu acid hialuronic sunt o metodă folosită cu succes de cel puţin 10 ani pentru reducerea durerilor şi redarea mobilităţii genunchiului.

Acidul hialuronic, numit şi hyaluronan sau hialuronat, este un compus format din acid glucuronic şi N-acetilglucosamina.

Este produs în mod natural de organismul nostru. Se regăseşte la nivelul pielii, dar şi în lichidul sinovial al articulaţiilor. Atunci când scade concentraţia de acid hialuronic din lichidul sinovial din articulaţii, apare procesul de frecare şi de distrugere a cartilajului.

De aceea sunt necesare infiltraţiile intra-articulare cu acid hialuronic pentru ca pacientul să scape de durere şi să se poata mişca fără probleme.

 

 

În ce situaţii se pot face infiltraţii intra-articulare cu acid hialuronic?

Aceste infiltraţii au ca scop oprirea degradării articulare şi reducerea durerilor şi sunt recomandate pacientilor cu:

 

 • Gonartroză
 • Coxartroză
 • Artroza gleznei
 • Artroză de umăr
 • Alte tipuri de artroză
 • Tendinite
 • Sindrom de impigment articular.

 

 

Sunt dureroase infiltraţiile intra-articulare cu acid hialuronic?

Răspunsul este NU.

Terapia este administrată sub anestezie locală, ca urmare pacientul simte doar o uşoară înţepătură, iar după tratament, nu apar alte probleme.

Există două variante de administrare a acestor infiltraţii: fie o monodoză (o singură administrare), fie 3 injecţii făcute la interval de o săptămână.  “Durata efectului este influenţată de mai mulţi factori: gradul artrozei, gradul de activitate al pacientului, greutatea etc.

Riscurile sunt minime, în special din cauza faptului că acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial.”, explică dr Radu Paraschiv, medic ortoped, supraspecializat în traumatologie sportivă.

Riscurile acestei proceduri sunt minime din pricina faptului că această substanţă, acidul hialuronic, se găseşte în mod natural şi în organism. Există, însă, posibilitatea ca la 24 de ore după infiltraţie să apară o inflamaţie locală.

De asemenea, este extrem de important ca medicul care administrează această terapie să aibă experienţă în acest sens, pentru a nu exista riscul ca substanţa să fie administrată în alte ţesuturi, nu direct în articulaţii.

 

 

Inflitraţiile cu acid hialuronic: există contraindicaţii?

Da, există. Printre ele se regăsesc:

 

 • Infecţia locală;
 • Alergie la această substanţă;
 • Persoanele aflate sub tratament cu anticoagulant trebuie să-l oprească înainte cu 48 de ore de infiltraţii pentru a evita apariţia hematoamelor intra-articulare.

 

 

Cât durează efectul infiltraţiilor intra-articulare cu acid hialuronic?

În medie, efectul benefic al acestor infiltraţii durează între 6 şi 12 luni.

Cu cât forma de artroză, spre exemplu, este mai puţin avansată cu atât efectul acestor infiltraţii este mai bun. Doar medicul ortoped poate recomanda în urma unui consult dacă aceste infiltraţii sunt recomandate pacientului sau nu.

 

Articol preluat de pe site-ul csid.ro

Distribuie acest articol

Comments (8)

 • Elena Reply

  Bună seara…as dori sa stiu daca aceste infiltrați se pot face si pentru cervivala si hârtie de disc…mulțumesc

  04.12.2020 at 21:02
  • Dr. Radu Paraschiv Reply

   Bună ziua,

   Din păcate nu mă ocup cu afecțiuni ale coloanei vertebrale și nu vă pot ajuta.

   Cele bune!

   07.09.2023 at 14:51
 • Adrian Reply

  Dr. Radu Paraschiv vreau sa iti multumesc pentru profesionalismul de care dai dovada si ca m-ai suportat pana mi-ai facut infiltratia in genunchi. Genunchiul se prezinta perfect. Esti cel mai bun. ??

  27.07.2021 at 16:25
  • Dr. Radu Paraschiv Reply

   Bună ziua,

   Mă bucur tare că sunteți mulțumit și că v-ați recuperat complet.
   Mulțumesc pentru mesaj și aprecieri.

   Cele bune!

   07.09.2023 at 14:53
 • Andrievici Valeria Reply

  Bună domnule doctor vă rog ajutați mă în urma Cu o lună am făcut 3injecti cu
  Acid hialuronic cingat la interval de 7 zile una după cealaltă și acum mă doare sub genunchi parca ar fi informat un tendon și nu lasă piciorul sa se întindă la pornire sau nu știu a fost prea mult acid hialuronic introdus va rog mă ajutați cu un sfat sau un tratament ….va mulțumesc anticipat

  22.09.2023 at 22:03
 • Iuliana Reply

  Bună seara! Îmi spuneți vă rog după cât timp de la terminarea celor trei infiltrații ar trebui să simt o ameliorare a durerii.? Am poliartrita reumatoida și gonartroza la ambii genunchi.A trecut o luna de la infiltrațiile cu colagen și nu simt nici o ameliorare a durerii.Va mulțumesc frumos pentru răspuns anticipat!

  28.09.2023 at 20:20
 • Maria Gybas Luca Reply

  Bună ziua d-le doctor !
  Am poliartrita reumatoida din 2018 și fac tratament cu Hyrimoz 40 mg . De patru luni am fost diagnosticată cu gonartroza și nu știu dacă pot face în acest caz aceste infiltratii cu hyaluron .
  Vă mulțumesc mult pentru răspuns .

  19.03.2024 at 01:04
  • Dr. Radu Paraschiv Reply

   Bună ziua. Din păcate, eu nu folosesc aceste tratament. Trebuie să vorbiți cu medicul reumatolog, iar acesta va decide dacă este sigur sau nu să facem infiltrația cu acid hialuronic. Numai bine!

   26.03.2024 at 14:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la Blog