Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Blog

Sanatate

Entorsa de glezna: tot ceea ce trebuie sa stii, de la cauze la recuperare

Entorsa de glezna: tot ceea ce trebuie sa stii, de la cauze la recuperare

Ligamentele sunt benzi de tesut fibros care conecteaza oasele intre ele. In momentul in care acestea se rup sau sunt intinse, se produce o entorsa. Entorsa de glezna este o afectiune frecventa la sportivi, dar poate aparea la orice varsta si in orice situatie. Este rezultatul unei miscari bruste, cand articulatia este fortata si ligamentele sunt intinse dincolo de lungimea lor, rupte partial sau total. 

Kroppsbyggende mamma homofile videoer kvalitet hud med forsendelse bak kulissene i en bodybuilding -konkurranse for kvinner.

Entorsa de glezna. De cate tipuri e?

In functie de gradul de severitate, entorsa poate fi:

 1. Usoara- Gradul 1- Aceasta are loc cand ligamentele nu sunt rupte, ci doar intinse. In aceasta situatie, inca exista stabilitate la nivelul gleznei, adica se pot efectua miscari. Totusi, intinderea de ligamente poate provoca durere si senzatie de rigiditate.
 2. Moderata- Gradul 2- Unul sau mai multe ligamente sunt partial rupte. In acest caz, articulatia nu este stabila in totalitate, ceea ce provoaca dificultati la miscare. De asemenea, partea afectata se poate umfla si poate fi insotita de durere locala. 
 3. Severa- Gradul 3- Fiind cel mai grav tip de entorsa, presupune ruperea totala a ligamentelor. Daca in cazurile precedente se puteau efectua miscari usoare, in acest caz, incercarea de a face o miscare va provoca o durere puternica.

Simptome. Cum se simte o entorsa 

In functie de tipul de entorsa suferit, exista mai multe simptome pe care le puteti avea:

 1. Durere, mai ales cand se actioneaza cu forta asupra piciorului afectat
 2. Sensibilitate la atingere sau miscare
 3. Rigiditatea gleznei 
 4. Invinetirea zonei afectate (echimoze)
 5. Miscari limitate 
 6. Instabilitate 
 7. Umflarea zonei afectate
 8. Sunet ca o pocnitura in momentul accidentarii

Cauze care pot duce la o entorsa de glezna

In cazul in care are loc o rasucire interna ( inversiune), adica piciorul se deplaseaza spre interior sau o rasucire externa ( eversiune), piciorul se deplaseaza spre exterior sunt afectate ligamentele gleznei exterioare( Ligamentul anterior talofibular, ligamentul calcaneofibular si ligamentul posterior talofibular). 

Entorsele de glezna pot avea loc cand: 

 1. Alergati sau efectuati exercitii fizice care pun presiune asupra articulatiile gleznei. 
 2. Pasiti pe o suprafata neregulata, cum ar fi o groapa.
 3. Cadeti si puneti presiunea asupra unui singur picior sau vi-l rasuciti
 4. In timpul practicarii unui sport, cand cineva cade peste piciorul dumneavoastra.

Diagnostic entorsa de glezna

Indiferent de simptomele pe care le prezentati, trebuie sa apelati cat mai repede la medicul specialist. In urma consultului, acesta va identifica principalele zone afectate si gradul de severitatea al entorsei. De asemenea, este posibil sa fie nevoie de anumite teste suplimentare, precum: 

 1. Radiografie- care este necesara in cazul fracturilor osoase 
 2. RMN- pentru o analiza amanuntita a structurilor interne moi si a ligamentelor
 3. Ultrasunete( ecografie)- pentru a evalua starea unui ligament sau tendon, in timp ce piciorul se afla in pozitii diferite

Cum tratam entorsa de glezna?

In cazul entorsei de glezna, dar si al oricarui alt tip de traumatism, este recomandat protocolul RICE. Acesta presupune 4 pasi:

 1. Rest (repaos) – limitarea activitatilor ce presupun miscarea piciorului afectat. Primele zile dupa accidentare sunt esentiale pentru o recuperare corecta. Piciorul nu trebuie miscat, nici macar pentru cea mai simpla activitate. 
 2. Ice (gheata) – aplicarea unei comprese cu gheata, pentru a preveni umflarea zonei afectate si a diminua durerea resimtita. 
 3. Compression (compresie) – folositi o banda elastica sau un bandaj pentru a stabiliza zona ranita.
 4. Elevate (ridicare) – membrul afectat trebuie ridicat, preferabil desupra inimii, pentru a impiedica formarea de trombi si pentru a permite sangelui sa circule mai bine. 

In cazul entorselor severe, medicul poate decide sa intervina chirurgical, pentru a repara ligamentele rupte sau a  le reconstrui total. De asemenea, se poate apela la imobilizarea gleznei prin intermediul gipsului sau atelelor. 

Complicatii ale entorsei de glezna

In cazul in care nu apelam la medicul specialist sau nu tratam la timp acest traumatism, putem suferi o serie de complicatii, precum: dureri, instabilitate cronica, evolutia spre artroza. 

Recuperare

In functie de tipul de entorsa, recuperarea poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. In cazul entorsei usoare, timpul de recuperare este de 1-3 saptamani, in cazul celei moderate, de la 3 pana la 6 saptamani, iar in cazul unei entorse severe, cateva luni. Cel mai important este sa urmati cu strictete recomandarile medicului specialist, fie ca vorbim de tratamentul medicamentos sau exercitii fizice pentru recapatarea mobilitatii si intarirea articulatiei. 

Pentru a preveni un astfel de traumatism, este necesar sa faceti exercitii de intindere si intarire, inainte de orice activitate fizica ce presupune efort, sa va asigurati ca marimea pantofilor pe care ii purtati este cea potrivita, sa aplicati o banda elastica pentru sustinerea articulatiei mai slabe inainte de a face sport si sa fiti atenti la eventualele obstacole din drumul dumneavoastra.

Write a Comment