Ce este neurinomul Morton?
Neuromul interdigital Morton este cauzat de iritatia nervului digital comun in zona in care acesta trece peste ligamentul metatarsian transvers. Pe masura ce nervul devine inflamat si tumefiat este ulterior iritat pe atat mai usor in trecerea acestuia peste ligament, ceea ce duce la si mai multa inflamatie si in cele din urma la degenerare neuronala si formarea de tesut cicatriceal in interiorul si in jurul nervului.Termenul de neurom este usor necorespunzator: neuromul avand definitia de tumora benigna prin formarea de tesut nervos in plus. In schimb, in cazul neuromului Morton, nu exista nicio crestere tumorala ci doar inflamarea nervului si dezvoltarea de tesut cicatriceal. O denumire mai adecvata ar fi cea de metatarsalgie Morton.
Localizare
Cea mai frecventa locatie a acestei afectiuni este intre degetele 3 si 4 ale piciorului si se dezvolta in urma presiunii si compresiei excesive a nervului.
Neuromul Morton apare mai frecvent la adulti, in special la femei si la cei care poarta pantofi cu toc, pantofi cu varf ascutit sau bocanci. Purtarea pantofilor cu toc duce la alungirea in coarda de arc a nervului ceea ce duce la iritatia acestuia.
Exista un numar ridicat de adulti care sunt asimptomatici, dar poarta semnele imagistice ale acestei patologii. Aproape 1 din 3 adulti au neuromul Morton, femeile fiind de aproape 9 ori mai predispuse.
Simptome
Pacientii cu neurom interdigital morton prezinta:
- Durere si senzatie de arsura cronica in antepicior
- Durerea adesea localizata in spatiile 2 sau 3 interdigitale
- Uneori durerea poate sa fie difuza
- Durerea este agravata de mers si statul prelungit in picioare in special in incaltaminte stramta
- Durerea este atenuata doar cand pacientul se aseaza si se descalta
- E posibila si prezenta paresteziei in piciorul afectat – senzatie de furnicaturi
- Senzatia unei pietre in pantof
Examenul clinic
- Sensibilitate la palparea spatiului interdigital afectat, mai ales pe aspectul plantar, in jurul capetelor metatartsienelor
- Semnul Mulder: compresia capetelor metatarsienelor de catre medic cu indicele si policele de la o mana si impingerea spatiului interdigital pe fata plantara cu policele de la cealalta mana produce discomfort si de asemenea o posibila senzatie de clic resimtita de pacient. Aceasta senzatie de clic, in unele cazuri chiar un clic audibil, este datorat scaparii neuromului dintre capetele metatarsienelor.
- Spatiul interdigital afectat e posibil sa aiba sensibilitate redusa la atingeri fine
- Presiunea rezultata din neurom e posibil sa indeparteze degetele intre ele
Factori predispozanti
O serie de elemente fac ca o persoana sa poata dezvolta neuromul Morton. Dintre acestea fac parte:
- Forma piciorului: pacientii care au picior plat congenital sau dobandit datorita unei instabilitati ligamentare a piciorului
- Monturile sau degete in ciocan
- Diverse sporturi precum: alergatul, tenis etc
- Purtarea pantofilor cu toc, stramti, cu varf sau ghetele
Imagistica
Radiografiile antepiciorului pot sa fie normale in neuromul Morton. Cea mai buna metoda pentru a confirma diagnosticul este injectarea a 2-3 ml de Lidocaina 1% in zona afectata. Blocul nervos a nervului digital comun afectat ar trebui astfel sa atenueze tranzitoriu simptomatologia. Alte examene ce se pot efectua sunt IRM nativ sau ultrasonografia.
Tratamentul
- Nechirurgical
Daca simptomatologia pacientului este atenuata de injectarea locala de Lidocaina atunci e posibil sa se obtina remiterea durerii si de lunga durata prin injectarea locala de anumite preparatii cu steroizi. Se pot de asemenea utiliza si suporti pentru metatarsiene pentru a atenua din efectul de coarda de arc cauzat de ligamentul metatarsian transvers. Pacientii ar trebui de asemenea sa evite purtarea pantofilor cu toc, cu varf ascutit sau a ghetelor.
- Chirurgical
Tratamentul chirurgical ar trebui luat in considerare in momentul in care tratamentul conservator nechirurgical a esuat. Se efectueaza abordul nervului inflamat si inconjurat de tesut cicatriceal printr-o incizie dorsala a spatiului interdigital afectat. Disectia ligamentului metatarsian transvers va expune neuromul Morton, care va fi ulterior excizat dupa considerentele medicului ortoped. Recuperarea este in general foarte buna. Multi pacienti raspund la tratamentul conservator. In cazul pacientilor care necesita tratament chirurgical, rezectia neuromului are o rata de succes de pana la 95%.
Pentru un diagnostic și un plan de tratament corect, programați-vă la o consultație la un medic ortoped!
Lasă un răspuns