Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Artroscopia de genunchi pentru a diagnostica si trata leziunile de menisc

Artroscopia de genunchi poate diagnostica si trata leziunile de menisc.
Cand este necesara o artroscopie de genunchi pentru a trata o leziune de menisc?
Pacientul apeleaza la doctorul ortoped atunci cand in urma examenului clinic si paraclinic – RMN, se pune diagnosticul de leziune de menisc. Artroscopia de genunchi este cea care certifica leziunea de menisc pusa initial de examen clinic si paraclinic – RMN. De asemenea, leziunile de menisc grad III si IV, la care fiziokinetoterapia nu este eficienta, pot fi tratate cu succes prin intermediul artroscopiei.
Metoda de anestezie cea mai frecvent folosita este anestezia rahidiana (in coloana lombara), pacientul fiind anesteziat de la mijloc in jos.

In timpul procedurii de artroscopie, medicul chirurg ortoped va efectua doua incizii de dimensiuni mici, de 0,5 cm, la nivelul tegumentului. Intr-una dintre incizii, va fi introdusa o camera mica, numita artroscop, pentru ca medicul sa vizualizeze direct pe monitor situatia articulatiilor si in cea de-a doua, instrumentele necesare pentru a investiga si corecta problemele depistate. Este necesara, in timpul acestei interventii, introducerea in articulatii a serului fiziologic, având ca scop dilatarea articulatiei.
Artroscopia de genunchi dureaza pana la o ora. In primele minute se confirma diagnosticul exact, iar in urmatoarele 30-60 de minute se trateaza toate leziunile descoperite. In functie de natura leziunilor de menisc, acestea pot fi suturate (preferabil), sau daca acest lucru nu este posibil, acestea vor fi excizionate.

Aceasta procedura poarta denumirea de meniscectomie partiala, in care portiunea de menisc afectata (cat mai mica posibil) este indepartata, pentru ca pacientul sa nu mai resimta dureri postoperator. Leziunile complexe, leziunile degenerative si leziunile tip “flap” sunt cele care se preteaza pentru aceasta interventie. Cel mai important aspect al acestei procedure este ca marginea externa a meniscului sa fie pastrata. Meniscectomia totala nu mai este o tehnica folosita in present, acesta accelerand aparitia gonartrozei.
In cazul leziunilor ce pot fi saturate (cusute), cum sunt de exemplu “leziunea in toarta de cos” sau leziunile longitudinale, acest lucru se poate face All-Inside, cu ajutor unor ancore, descarcate de un dispozitiv care se introduce in genunchi printr-unul dintre cele 2 portaluri, sau Outside-In, procedura prin care firele de sutura sunt introduse din afara cu ajutorul unor ace de seringa. Procedeul All-Inside se foloseste in cazul leziunilor de corn posterior al meniscului, iar procedeul Outside-In pentru leziunile de corn anterior si corp meniscal.

Dupa aceasta interventie, inciziile vor fi inchise si se va aplica un bandaj elastic.
Pacientul este externat a 2-a zi postoperator. Desigur, durerea va exista, dar e minima si face parte din procesul de vindecare. Medicul va prescrie pacientului anumite medicamente (anestezice locale, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si antialgice) pentru diminuarea acesteia si anticoagulant injectabil subcutanat (foarte important) timp de 21 zile, pentru a evita producerea de cheaguri de sange.

Recuperarea dupa artroscopia de genunchi

Recuperarea postoperatorie este foarte importanta in cazul leziunilor de menisc. In cazul meniscectomiei partiale, acesta isi va relua mersul inca de a 2-a zi. In cazul suturii de menisc, pacientul nu va calca pe piciorul operat timp de 2-3 saptamani, in functie de indicatiile medicului curant si se va deplasa cu ajutorul carjelor. Chiar daca unii pacienti au voie sa isi foloseasca piciorul in timpul mersului, imediat dupa operatie, este posibil sa li se recomande folosirea unor carje.
Pentru reducerea durerii, puteti aplica gheata la nivelul genunchiului. Este recomandata si schimbarea bandajelor de cate ori este nevoie. Purtati ciorapi elastici sub nivelul genunchiului pentru a evita umflarea picioarelor. Exercitiile fizice sunt cel mai important punct al recuperarii post-operatorii. Urmati cu strictete sfatul medicului pentru a va recupera complet mobilitatea si flexibilitatea. O recuperare completa dupa artroscopie dureaza pana la sase saptamani.

Pentru o spori vindecarea leziunilor de menisc saturate, se recomanda la 2 saptamani postoperator o infiltratie tip PRP (plasma bogata in trombocite). In cazul in care in timpul procedurii artroscopice se constata si leziuni de cartilaj, se recomanda si infiltratii cu substanta vascoelastica, ce va fi administrata pacientului pe termen lung, o data pe an, pentru a incetini progresia leziunilor de cartilaj (gonatroza).

Dr Radu Paraschiv