Infiltratiile cu acid hialuronic reprezinta o metoda simpla de tratare a durerilor de cauza artrozica si de crestere a mobilitatii articulare.
Ce este acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial, ce faciliteaza o miscare fluida si care are rol in absorbtia socurilor de la nivelul articulatiei. In cazul pacientilor cu artroza lichidul sinovial se gaseste in cantitate redusa, astfel principiul infiltratiilor cu acid hialuronic este de a creste concentratia de acid hialuronic la nivel articular si de a permite o miscare normala a articulatiei.
Indicatiile infiltratiilor cu acid hialuronic (gel)
Cel mai frecvent acest tip de infiltratii este folosit la nivelul genunchiului, dar pot fi folosite si la nivelul umarului si soldului.
Exista 2 tipuri de infiltratii cu acid hialuronic:
Monodoza – o singura injectie
Tridoza – 3 injectii la interval de o saptamana
Eficienta maxima a infiltratiilor cu acid hialuronic este in cazul pacientilor cu artroza usoara si moderata, iar in cazul celor cu artroza severa efectul lor este mai putin predictibil. Acest tratament este indicat in cazurile in care tratamentul cu antiinflamatorii nesteroidiene cu a dat roade sau nu a fost bine tolerat. Infiltratiile cu acid hialuronic reprezinta o optiune mai buna decat injectiile cu corticosteroizi in special in cazul pacientilor cu diabet.
Beneficiile injectiilor cu acid hialuronic
Infiltratia cu acid hialuronic este o metoda simpla, noninvaziva. Procedura se efectueaza in cabinetul medicului ortoped si dureaza cateva minute.
De retinut – Infiltratia cu acid hialuronic NU este dureroasa. Rezultatele dupa injectie sunt foarte bune si de lunga durata, aproximativ 12 luni. Durata efectului este influentata de mai multi factori: gradul artrozei, gradul de activitate al pacientului, greutatea etc.
Riscurile sunt minime, in special din cauza faptului ca acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial.
Exista posibilitatea aparitiei unei inflamatii locale la 24-48 ore dupa injectie, in acest caz fiind recomandat repaus pentru 1-2 zile.