Leziune de coafa rotatorie

Articulatia umarului este una dintre cele mai mobile articulatii ale corpului uman, prin multiplele miscari ce pot fi realizate la acest nivel. Acest fapt are si un dezavantaj: articulatia umarului are o stabilitate scauzata.

Stabilitatea umarului este conferita de capsula articulara, coafa rotatorie si de ligamentele periarticulare.

Coafa rotatorie este alcatuita din patru muschi care stabilizeaza articulatia umarului, asemenea unui manson. Acesti muschi sunt:

  • supraspinos
  • infraspinos
  • subscapular
  • rotundul mic

Acestia actioneaza sinergic, conferind stabilitate dinamica umarului, dar participa si la miscarea de ridicare a bratului.

Cauze pentru leziunea de coafa rotatorie

  • In cazul pacientilor tineri, cea mai frecventa cauza este reprezentata de traumatisme puternice (cadere pe umar, cot). Totodata, cei ce practica sporturi care implica activitati deasupra capului (baschet, tenis, etc.) sunt mai expusi sa sufere astfel de leziuni. Alte cauze pot fi reprezentate de suprasolicitarea fizica sau de instabilitatea cronica de umar.
  • In cazul pacientilor varstnici nu este nevoie neaparat de un traumatism puternic care sa produca a leziune a coafei rotatorii. Sindromul de impingement subacromial, modificarile degenerative de la nivelul articulatiei umarului si uzura cronica sunt principalele cauze. Acestea duc la afectarea in timp a coafei rotatorii si intr-un final la ruperea acesteia.

Simptome pentru leziunea de coafa rotatorie

In majoritatea cazurilor, muschiul supraspinos este cel afectat, iar pacientul are dificultati in initierea miscarii de ridicare a bratului. Pacientul poate ridica pasiv bratul (cu ajutorul medicului ortoped), dar atunci cand acesta este lasat liber, el nu poate mentine pozitia si coboara bratul. Alte semne clinice specifice in leziunile de coafa rotatorie sunt reprezentate de:

  • durere si slabiciune musculara la ridicarea bratului contra rezistentei examinatorului
  • imposibilitatea de a duce mana la ceafa
  • durere si slabiciune musculara la miscarea de rotatie externa a bratului contra rezistentei examinatorului

Leziunea de coafa rotatorie – leziune de umar

 

Diagnostic leziunea de coafa rotatorie

Diagnosticul leziunii de coafa a rotatorilor se pune pe baza examenului clinic si paraclinic.

Clinic

In timpul examenului clinic, examinatorul va misca mana pacientului in diferite pozitii si va testa forta musculara. Sunt descrise numeroase teste pentru cei 4 muschi ce alcatuiesc coafa rotatorilor (Jobe test, ER lag sign, Hornblower sign, Belly press sign, etc.)

Paraclinic (imagistic)

  • Radiografia – incidenta antero-posterioara, antero-posterioara in rotatie interna/externa. Nu se evidentiaza coafa rotatorilor, dar se pot diagnostica patologii asociate : calcificari ale tendoanelor coafei, calcificari al ligamentului coracohumeral, ascensiunea capului humeral, etc.
  • RMN – investigatia de elective folosita pentru diagnosticul leziunilor de coafa. Are rol in evaluarea marimii si formei leziunii dar si a retractiei musculare
  • Ecografia

Tipuri de tratament

Tratamentul leziunii de coafa rotatorie poate fi conservator sau chirurgical, in functie de gradul leziunii, de vechimea acesteia si de varsta pacientului.

Conservator

Este recomandat in principal pacientilor varstnici sau celor cu un stil de viata sedentar. Consta in imobilizarea umarului in orteza tip Dessault timp de 3 saptamani. Pentru combaterea durerii si a inflamatiei locale, se administreaza oral medicamente antiinflamatoare si se aplica gheata local. De asemenea, se pot injecta corticosteroizi in spatiul subacromial.

Chirurgical

Tratamentul chirurgical difera in functie de varsta pacientului, de tipul si severitatea leziunii. Acesta se recomanda in principal pacientilor tineri, dar devine din ce in ce mai recomandat si la pacientii mai in varsta. La acestia din urma, repararea coafei rotatorii combinata cu decompresia subacromiala artroscopica, devine din ce in ce mai recomandata. Interventia chirurgicala poate fi recomandata si in cazul in care tratamentul conservator esueaza, in cazul unei leziuni acute sau in cazul sportivilor de performanta.

Tratamentul chirurgical are ca scop disparitia durerii si recapatarea fortei musculare si se efectueaza artroscopic. Tehnica chirurgicala presupune reinsertia coafei folosind ancore transosoase.

Recuperare

Indiferent de tipul de tratament pe care il alegem (conservator sau chirurgical), fizioterapia postoperatorie de lunga durata este recomandata.

In cazul tratamentului chirurgical, externarea se face a-2-a zi postoperator. Bratul operat va fi imobilizat intr-un bandaj Dessault timp de 3 saptamani, timp in care sunt permise doar miscari de pendulare.

Sursa foto radiografie:

  • Case courtesy of Dr Joachim Feger, _a href=_https-__radiopaedia.org___Radiopaedia.org__a_. From the case _a href=_https-__radiopaedia.org_cases_75669_