
Leziunea de tendon rotulian apare mai frecvent la pacientii sub 40 de ani, in timpul activitatilor sportive tip alergat, sarituri – cadere cu genunchiul in semiflexie.
Tendonul rotulian, prin actiunea sa sinergica cu muschiul cvadriceps femural si tendonul acestuia, realizeaza extensia genunchiului. Acesta afectiune a genunchiului isi are originea la nivelul polului inferior al rotulei si se insera pe tuberozitatea tibiala.
Leziunile pot fi partiale (fibrilare) sau complete, situatie in care pacientul nu mai poate efectua extensia genunchiului. Cel mai frecvent, leziunile apar la nivelul insertiei pe rotula.
Cauze pentru leziunea de tendon rotulian
-
Primare
- Traumatism direct, de energie mare la nivelul genunchiului: lovituri, accidente rutiere, taieturi
- Traumatism indirect: salturi cu aterizare avand genunchiul in flexie
-
Secundare altor afectiuni
Tendinita rotuliana – inflamatia tendounului rotulian, administrarea de steroizi, boli degenerative (tendinopatia calcificanta, tendolipomatoza, tendinopatia hipoxica)

Simptome leziunea de tendon rotulian
Leziunea tendonului rotulian este o afectiune invalidanta, pacientul nemaiputand efectua extensia gambei. Implicit, mersul devine imposibil. In timpul producerii leziunii, pacientul simte o senzatie de smulgere la nivelul genunchiului.
- Durere la nivelul genunchiului
- Deformarea regiunii – pana la constituirea hematomului, se poate palpa foarte usor defectul tendinous – o incizura (de obicei la nivelul polului inferior al rotulei)
- Modificarea pozitiei rotulei (patella alta)
Diagnostic
Examenul clinic si istoricul afectiunii (traumatism recent) sunt de cele mai multe ori sugestive pentru o leziune de tendon rotulian. Diagnosticul se poate pune doar de catre medicul ortoped :
-
Clinic
Pacientul acuza durere la nivelul polului inferior al rotulei si nu poate efectua extensia genunchiului. Se poate evidentia si o deformare locala – o incizura – aparuta la polul inferior al rotulei.
Paraclinic – imagistic
De cele mai multe ori radiografia de genunchi in incidenta antero-posterioara(fata) si profil sunt suficiente pentru diagnosticul de leziune de tendon rotulian. Dar pentru un diagnostic de certitudine si pentru a diferentia o leziune partiala de o leziune completa este necesara efectuarea unui RMN sau ecografie de parti moi.

Tratament pentru leziunea de tendon rotulian
In cazul leziunilor complete de tendon rotulian, tratamentul ales este cel chirurgical. Exista mai multe variante chirurgicale, alese in functie de localizarea si de vechimea leziunii.


fascia latta
tendonul muschiului semitendinos
alogrefa de tendon
Postoperator leziunea de tendon rotulian
Imobilizare in extensie completa, fie in atela gipsata femuro-gambiera, fie in orteza de genunchi (recomandata) timp de 6 saptamani.
La 2 saptamani postoperator se poate incepe mobilizarea pasiva de catre kinetoterapeut fara a face flexie completa.
Mobilizare activa se incepe la 6 saptamani postoperator, iar intoarcerea la sportul de performanta se poate face la aproximativ 4-6 luni postoperator.