Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Leziuni de menisc

Leziunile de menisc sunt dintre cele mai frecvente afectiuni ale genunchiului si afecteaza in special persoanele care practica un sport regulat sau persoanele varstnice.

Ce este meniscul?

Meniscurile sunt doua formatiuni fibrocartilaginoase situate la nivelul genunchiului, intre tibie si femur. Meniscul medial are forma literei C, cel lateral forma literei O, iar pe sectiune au forma triunghiulara. Meniscurile primesc sange din portiunea periferica unde intra in contact cu capsula articulara. Meniscul medial este mult mai putin flexibil decat cel lateral. De aceea, leziunile la nivelul meniscului sunt mult mai frecvente. Rolul lor este de a lubrifia articulatia genunchiului, de a amortiza socurile si de a creste suprafata de contact dintre tibie si femur.

Leziunile de menisc: cauze

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Orice activitate care presupune o rasucire fortata a genunchiului aflat in incarcare poate produce o leziune de menisc.

Exista 2 tipuri de leziuni de genunchi :

  • Netraumatice (degenerative) 

Odata cu inaintarea in varsta si uzura articulatiei apar leziunile degenerative de menisc (nu necesita un traumatism semnificativ)

  • Traumatice 

In general sunt vizate persoane tinere, active, care practica mult sport.

Exista multe tipuri de leziuni ale meniscului.

Simptome pentru leziunile de menisc 

  • Durere (in special la urcatul si coboratul scarilor )
  • Edem (umflarea) genunchiului
  • Blocajul genunchiului (in special leziunile in “toarta de cos”)
  • Dificultate la flexia si extensia genunchiului

In momentul producerii leziunii de menisc, pacientul poate resimti un „pocnet” la nivelul genunchiului, urmat de aparitia brusca a durerii. In lipsa unui tratament corespunzator, leziunea poate evolua, fiind urmata de cresterea in intensitate a durerii, blocarea genunchiului sau aparitia leziunilor de cartilaj.

Leziunile de menisc

Diagnosticul leziunilor de menisc

Pentru stabilirea diagnosticului corect si deciderea variantei terapeutice ideale pentru fiecare pacient se va efectua examenul clinic si paraclinic de catre medicul ortoped.

  • Clinic 

Inspectia si palparea genunchiului. Principalele teste pentru diagnosticul leziunilor de menisc sunt testele Apley si McMurray. Testele pentru evidentierea leziunilor de genunchi presupun flexia, extensia si rotatia genunchiului astfel incat o presiune sa fie exercitata asupra meniscului. Un test pozitiv presupune aparitia durerii la aceste miscari.

  • Paraclinic (imagistic)

RMN (rezonanta magnetica nucleara ) este o metoda neinvaziva cu o foarte buna specificitate si reprezinta metoda de electie pentru diagnosticul corect al acestor tipuri de leziuni.

Tratamentul leziunilor de menisc

Nechirurgical 

Conform protocolului RICE:

  • REST
  • ICE
  • COMPRESSION
  • ELEVATION

            Se poate asocia un tratament cu antiinflamatorii nesteroidiene pentru a reduce durerea si inflamatia

  Chirurgical

In cazul in care simptomele nu dispar dupa tratamentul ortopedic, sau in cazul persoanelor active sau sportivilor de performanta. Toate interventiile se realizeaza artroscopic (2-3 incizii de aproximativ 5 mm)

  • Meniscectomia – reprezinta indepartarea portiunii rupte din mesnic si regularizare pana in tesut sanatos. Exista meniscectomie partiala, subtotata si totala.
  • Sutura de menisc – in mod ideal toate leziunile de menisc ar trebui tratate prin sutura, dar nu totdeauna este posibil datorita particularitatilor fiecarui caz. Variantele de sutura sunt all inside, outside-in si inside-out.
  • Implantul de menisc artificial

Recuperarea 

Se asteapta o recuperare completa a genunchiului postoperator, iar  externarea se face a-2-a zi postoperator.

  • dupa meniscectomie – este permis sprijinul partial progresiv pe membrul operat incepand cu a 2- a zi postoperator. In principiu nu exista restrictii de mobilitate sau efort.
  • dupa sutura – nu este recomandata flexia genunchiului peste 90 de grade si sprijinul pe membrul operat pana la 21 de zile, dar un protocol special este creat de doctorul chirurg ortoped si de fiziokinetoterapeut in functie de tipul leziunii.

Controale postoperatorii necesare:

  1. ablatia firelor de sutura la 14 zile postoperator
  2. control radiologic anual