Luxatia de rotula apare in momentul cand aceasta este smulsa din santul trohlear.
Rotula (patela) este un os sesamoid, scurt, turtit antero-posterior ce se afla in grosimea tendonului cvadricipital si are un rol important in realizarea flexiei si extensiei genunchiului prin cresterea fortei cvadricepsului cu aproximativ 33-50%. In timpul miscarilor de flexie/extensie, rotula se deplaseaza in sus sau in jos aflandu-se in santul trohlear.
Luxatia de rotula -cauze
Sunt 2 situatii in care poate aparea o luxatie de rotula:
-
Traumatice
In urma unei lovituri puternice la nivelul genunchiului
-
Netraumatice
In cazul unor alterari anatomice preexistente (displazia trohleara, anteversia exagerata a colului femural etc), fara a fi nevoie de un traumatism semnificativ
Factori de risc pentru luxatia de rotula
- Varsta – cel mai frecvent, luxatia de rotula apare la pacientii de 20-30 de ani
- Generali – laxitate ligamentara (sindrom Ehler-Danlos), antecedente de luxatii de rotula
- Anatomici – patella alta, displazia trohleara, hipoplazia condilului femural lateral
- Musculari – afectarea muschiului vast medial oblic
Simptomele luxatiei de rotula
- Durere severa
- Imposibilitatea de a intinde piciorul
- Edem local (genunchiul se poate umfla)
- Rotula este deplasata, si cel mai frecvent este situata in partea externa a genunchiului
Cum se pune diagnosticul
In majoritatea cazurilor de luxatie de rotula, aceasta se reduce spontan (revine singura in pozitie normala). Daca aceasta nu se reduce, pacientul trebuie sa se prezinte cat mai repede la spital, in vederea tratamentului ortopedic. Diagnosticul se pune clinic si paraclinic de doctorul ortoped.
-
Clinic
In momentul unei luxatii de rotula pacientul se prezinta cu genunchiul intr-o usoara flexie si rotula proemina pe partea externa a genunchiului. Luxatia de rotula produce o durere severa si incapacitatea de a intinde genunchiul. Dar in majoritatea cazurilor, pana la prezentarea la medicul ortoped, luxatia se reduce spontan odata cu extensia (intinderea) genunchiului, astfel, pacientii se prezinta cu o durere in partea anterioara a genunchiului si crepitatii la mobilizare.
-
Paraclinic
Examenul paraclinic este extrem de important, in special in cazurile in care luxatia de rotula s-a redus spontan. Cele mai importante investigatii sunt:
-
Radiografia Fata/Profil/axiala
Utilizate in special pentru excluderea eventualelor fracturi, calcularea indicelui Insall-Salvati, evaluarea displaziei trohleare.
-
Tomografia Computerizata
CT cu masuratori – masurarea distantei TT-TG, iar daca aceasta depaseste 20 mm este considerata patologica.
-
RMN
Evaluarea leziunilor osteocondrale, leziunea MPFL (ligamentul patelo-femural medial).
Tratament pentru luxatia de rotula
-
Ortopedic (nechirurgical)
Se recomanda in general la primul episod de luxatie. Initial, presupune repozitionarea anatomica a rotulei prin aplicarea unei presiuni pe marginea laterala a rotulei si flexarea usoara a genunchiului.
- Tratament antiinflamator nesteroidian – reducerea durerii si a inflamatiei
- Tratamentul RICE ( repaus, gheata , imobilizare si pozitie procliva a genunchiului)
- Imobilizarea in orteza sau ghips
- Mers cu ajutorul carjelor
-
Chirurgical
Se recomanda in cazul luxatiilor recidivante sau in cazul instabilitatii de rotula. In urma examenului clinic si a investigatiilor radiologice (masurarea TT-TG este unul din factorii decizionali) se decide tratamentul chirurgical, iar acesta poate consta in :
-
- Reconstructia MPFL (ligamentul patelo-femural medial)
- Avansarea si/sau medializarea tuberozitatii tibiale (locul de insertie al tendonului rotulian pe tibie) – Osteotomia Fulkerson
- Trohleoplastia
Recuperarea
Recuperarea postoperatorie este unul dintre cei mai importanti pasi in cazul luxatiilor de rotula si deseori este neglijat. Scopul recuperarii este de a restabilii mobilitatea normala a genunchiului, de a intari musculatura periarticulara si de a permite o reluare a activitatilor normale cat mai rapida. Recuperarea presupune 3 faze si se desfasoara pe o perioada de timp ce poate varia intre 2 si 6 luni. In prima faza (primele 2 saptamani) genunchiul este imobilizat in orteza si flexia permisa este de maxim 30 de grade. In faza a 2-a, la 2-4 saptamani se mareste pragul de flexie pana la aproximativ 60 de grade, iar in faza a 3-a, care incepe dupa 4 saptamani se permite mobilizarea activa in limitele durerii, avand ca scop o obtinere a flexiei complete la 4-6 saptamani. Intoarcerea la sport este permisa in urma examenului clinic intre 2-6 luni..
De ce trebuie sa mergi la doctor pentru luxatia de rotula
Cel mai frecvent dupa un episod traumatic de luxatie de rotula, aceasta revine singura in pozitie normala si de aceea este neglijata in cele mai multe cazuri. De aceea o indicatie corecta de tratament are ca rezultat obtinerea unei articulatii stabile si scaderea riscurilor asociate luxatiilor: leziuni de cartilaj (condropatie patelara ), artroza etc.
Sursa foto radiografii:
1. RADIOGRAFII :
- Case courtesy of Dr Henry Knipe, <a href=”https://radiopaedia.org/”>Radiopaedia.org</a>. From the case <a href=”https://radiopaedia.org/cases/28607″>rID: 28607</a>
- Case courtesy of Dr Ayush Goel, <a href=”https://radiopaedia.org/”>Radiopaedia.org</a>. From the case <a href=”https://radiopaedia.org/cases/28749″>rID: 28749</a>
2. CT CU MASURATORI
- Case courtesy of Dr Ayush Goel, <a href=”https://radiopaedia.org/”>Radiopaedia.org</a>. From the case <a href=”https://radiopaedia.org/cases/28749″>rID: 28749</a>