Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Gonartroza

gonartroza

Gonartroza sau artroza articulatiei genunchiului este o afectiune degenerativa definita de distrugerea progresiva a cartilajului articular de la nivelul genunchiului (femur, tibie si rotula) si de cresterea activitatii osului subcondral. Este rezultatul unui dezechilibru functional intre rezistenta structurilor articulare si fortele care se exercita la acest nivel. 

Gonartroza este cea mai frecventa forma de boala artrozica, fiind insa mult timp bine tolerata. Aceasta afectiune a genunchiului este de 3-4 ori mai frecventa la femei decat la barbati.

Gonartroza, cauze

  1. Gonartroza primara – artroza genunchiului – cauza necunoscuta. Debuteaza in jurul varstei de 50 ani, in special la femeile aflate la menopauza, supraponderale.
  2. Gonartroza secundara – este rezultatul dezechilibrului functional dintre rezistenta structurilor articulare si fortele de presiune exercitate la acest nivel si apare prin 2 mecanisme:
  • scaderea rezistentei mecanice a structurilor articulare: cauze hormonale (lipsa estrogenilor – menopauza, hipoparatiroidism, afectiuni hipofizare), cauze vasculare arteriale (HTA, ateroscleroza), cauze vasculare venoase (tulburari de intoarcere venoasa), ereditatea si cauze moleculare                  (scaderea concentratiei de GAG de la nivelul cartilajului articular).
  • cresterea fortelor de presiune la nivel articular: traumatisme – sechele de fracturi, leziuni de menisc – accelereaza evolutia spre artroza, leziuni ligamentare – genereaza instabilitate articulara, guta, diformitati in plan frontal – genu varum si genu valgum, diformitati in plan sagital – genu recurvatum si genu flexum, instabilitatea laterala a rotulei, incarcarea statica si dinamica la distanta – obezitate, sporturi de contact practicate mult timp
genunchi-normal-si-gonartroza

Simptomatologie

  • Durerea la nivelul genunchiului este simptomul principal si dominant. Are un caracter profund si apare la inceputul mobilizarii articulatiei, apoi dispare si reapare la eforturi sustinute. Durerea din gonartroza poate iradia, cel mai frecvent la nivelul gambei. Durerea dispare la repaus si in timpul noptii. Intensitatea durerii difera atat in interiorul genunchiului – un compartiment doare mai tare decat celalalt) cat si contralateral – un genunchi doare mai tare decat celalalt.
  • Impotenta functionala relativa – mers schiopatat
  • Crepitatii la nivelul articulatiei genunchiului
  • Redoare articulara – apare dimineata si dureaza aproximativ 30 minute.
  • Senzatia de instabilitate a genunchiului
  • Tumefactia genunchiului – cresterea in volum a acestuia – poate fi trecatoare sau permanenta
  • Dezaxarea genunchiului in plan frontal sau sagital
  • Durere la palparea rotulei
  • Limitarea progresiva a mobilitatii articulare.

Diagnostic gonartroza

Medicul ortoped pune diagnosticul pe baza anamnezei (istoricului bolii) a examenului clinic si paraclinic.  

  • Clinic – simptomatologia mai sus mentionata
  • Paraclinic –  Radiografie in diferite incidente : fata (AP), profil, axiala de rotula, a membrului inferior in intregime (Ortoleg)
gonartroza-fata
gonartroza-profil.

Tratament gonartroza

In momentul de fata NU exista un tratament curativ pentru gonartroza, astfel este extrem de important sa prevenim aparitia acesteia. Activitatiile sportive regulate (inotul, mersul cu bicicleta)  au un rol important in mentinerea mobilitatii normale a articulatiilor si a unei greutatii ideale. 

Ortopedic(nechirurgical

  • Tratament igieno-dietetic: scaderea ponderala (cea mai importanta masura la pacientii ponderali), scaderea suprasolicitarii articulare (evitarea eforturilor fizice sustinute), mentinerea mobilitatii (plimbari zilnice)
  • Tratament medicamentos: AINS (antiinflamatorii nesteroidiene), decontracturante, infiltratii cu substante vascoelastice, alte tipuri de infiltratii
  • Fiziokinetoterapia 

Chirurgical

PROTEZA-DE-GENUNCHI-COMPONENTE
  1. Artroscopia – se practica indepartarea elementelor ce cauzeaza dureri – menisc degenerat, corpi liberi intraarticulari, osteofite, etc.
  2. Osteotomii de corectie – Cel mai frecvent sunt recomandate in cazul pacientilor tineri, la care in urma investigatiilor paraclinice (radiografie membru inferior in intregime – Ortoleg) s-a constatat o deviere a axului mecanic si la care nu este indicata protezarea genunchiului. Osteotomia tibiala proximala – indicata in artroza unicompartimentala asociata cu genu varum / valgum fara afectare femuro-paterala
  3. Artroplastia ( protezarea genunchiului ) – presupune inlocuirea articulatiei genunchiului cu o proteza. In functie de tipul artrozei se poate utiliza o proteza totala sau o proteza unicompartimentala. 
profil
fata

Pentru o decizie corecta legata de varianta de tratament este nevoie de un consult specializat la medicul ortoped.

Recuperarea

In functie de tratamentul chirurgical ales (artroscopic, osteotomii de corectie, artroplastie de genunchi), durata de spitalizare variaza de la 1 zi in cazul artroscopiei, la 3-5 zile in cazul artroplastiei de genunchi

Planul de recuperare in cazul artroplastiei totale de genunchi incepe inca de a 2a zi, in prezenta kinetoterapeutului, astfel incat la momentul externarii, pacientul poate sa se ridice si sa se aseze singur pe pat si se poate deplasa singur cu ajutor carjelor sau a cadrului metalic.