Tipuri de proteze de sold
Biomecanica protezelor totale de sold depinde de: designul protezei, suprafetele de incarcare (cap si insert) si caracteristicile de frecare ale acestora, dar si de metoda de fixare a protezei. Componenta femurala (coada protezei) poate fi: – cozi cu suprafata extensive poroasa – cozi modulare Componenta acetabulara poate fi la randul ei, cimentata (polietilena sau metal) sau necimentata (metal).Componentele necimentate, femurale sau acetabulare pot fi fixate prin 2 tehnici: press fit sau line-to-line. Suprafetele de incarcare …
Ce este si ce face un medic ortoped?
Medicul ortoped se ocupa de patologia sistemului musculoscheletal, acesta fiind format din oase, muschi, ligament, tendoane si articulatiile membrelor. Ortopedia este un domeniu larg, pacientul putandu-se adresa unui medic ortoped in vederea unui consult pentru diferite patologii precum: un umar luxat, un sold fracturat, o problema la nivelul ligamentelor genunchiului, la nivelul muschilor umarului, sau in cazul unor patologii cronice, de tipul artrozei. Asadar, un ortoped se concentrează pe reducerea durerii și să vă ajute să vă recapatati capacitatea de a desfasura activitatile zilnice. În unele cazuri, ortopedul lucrează împreună cu un kinetoterapeut, un medic plastician sau un reumatolog urmand …
Leziunea ligamentelor colaterale
Ligamentele colaterale sunt unele dintre structurile cele mai predispuse unei accidentari. O leziune a ligamentelor colaterale presupune un traumatism semnificativ. Anatomie Ligamentele sunt benzi dure de tesut ce unesc extremitatile osoase. Cele doua ligamente colaterale, ligamentul colateral medial si lateral, asigura stabilitatea genunchilui in plan frontal. In cazul unui traumatism semnificativ, ligamentele colaterale se pot rupe. Ruptura poate sa apara la nivelul insertiei pe os sau in mijlocul ligamentului. In functie de severitatea impactului pot aparea si leziuni asociate, cum ar fi: leziunea ligamenului incrucisat anterior, leziune de menisc, etc. Cauze Cel mai frecvent leziunea ligamentelor colaterale apare in contextul …
Ce este sindromul piriformis si cum il putem trata?
Ce este sindromul piriform? Sindromul piriform apare atunci cand muschiul piriform comprima nervul sciatic. Muschiul piriform face parte din muschii pelvi-trohanterieni si ajuta la mersul normal, trecerea greutatii corporale de pe un picior pe altul si la mentinerea echilibrului. Nervul sciatic trece pe sub muschiul pririform in traiectul sau catre regiunea posterioara a coapesei. Compresiunea nervului sciatic de catre muschiu piriform poate duce la aparitia unei amorteli in regiunea fesiera si pe partea posterioara a coapsei. Sindromul piriform poate afecta doar un picior sau poate fi bilateral Cauze Orice tip de afectiune ce duce la compresiunea nervului sciatic de catre …
Degetul in ciocan (hammer toe)
Ce este degetul in ciocan? Degetul in ciocan este o afectiune ce se caracterizeaza prin faptul ca degetul de la picior se indoaie la nivelul articulatiei centrale. Aceasta afectiune este mai des intalnita incazul femeilor si afecteaza in general degetul 2, dar pot fi afectate si degetl 3 si 4. Degetul in ciocan este cauzat de un dezechilibru la nivelul muschilor, tendoanelor sau ligamentelor care in mod normal tin degetul drept. Tipul de pantof utilizat, traumatismele, structura piciorului si anumite afectiuni pot contribui la dezvoltarea acestei deformari. Cauze Aparitia degetului in ciocan poate fi asociata cu : Factori de risc …
Montul croitorului (tailor’s bunionette)
Ce este montul croitorului? Montul croitorului este o afectiune ce presupune aparitia unei proeminete la nivelul bazei metatarsianului 5 si apar cel mai frecvent ca urmare a comprimarii antepiciorului. In general apare la adolescenti si adulti si este de 3-4 ori mai frecvent in cazul persoanelor de sex feminin. Cauze Exista 2 mecanisme pentru aparitia acestei patologii: Simptome Durerea si deformarea inestetica a degetului V sunt pricipalele acuze ale pacienților. Tratament Este indicat ca prima intentie in acest tip de afectiune si in cazul deformarilor asimptomatice. Indicat in cazul esecului tratamentului conservator. …
Sindromul de presiune femuro-patelar
Ce este sindromul de presiune femuro-patelar? Sindromul de presiune femuro-patelar reprezinta o durere in partea din fata a genunchiului, localizata in jurul rotulei. Este denumit si “genunchiul alergatorului” si in marea majoritate a cazurilor apare la cei ce practica sporturi care implica alergare, sarituri, etc. durerea de genunchi se manifesta adesea la urcat sau coborat scari, alergare si in urma perioadelor prelungite de stat pe scaun. Simptome Sindromul de presiune femuro-patelara cauzeaza o durere surda in partea anterioara e genunchiului, care poate fi de la intensitate moderata pana la foarte severa. Durerea poate fi agravata atunci cand: Diagnostic In cadrul …
Bursita prepatelara
Ce este bursita prepatelara? Bursita prepatelara reprezinta inflamatia unui mic sac de lichid situat in partea din fata a genunchilui. Bursa este un saculet cu lichid ce asigura o frecare mai mica intre diferitele parti ale corpului. Bursa prepatelara este situata superficial in regiunea anterioara a genunchiului, intre piele si rotula. Inflamatia unei burse se numeste bursita. In marea majoritate a cazurilor (70%) nu este de natura infectioasa. Bursita prepatelara afecteaza preponderant barbatii cu varste cuprinse intre 40-60 de ani. Cause ale aparitie bursitei prepatelare: Simptome Tratament Tratamentul depinde in primul rand de cauza bursitei. Scopul principal al tratamentului este …
Necroza aseptica de cap femural
Ce este necroza aseptica de cap femural Necroza aseptica de cap femural este cauzata de o scadere a aportului sangvin necesar unei bune functionari la nivelul capului femural. Acest lucru duce la mici rupturi sau chiar la prabusirea osului. Acest proces poate dura de la cateva luni pana la cativa ani. Majoritatea celor predispusi la aceasta afectiune au intre 20-50 de ani. Cauze Necroza aseptica de cap femural apare atunci cand fluxul de sange catre os este intrerupt sau scazut. Scadere aportului de sange poate fi cauzata de : Simptome In unele cazuri, durerea nu apare in stadiile incipiente. Pe …