Umarul inghetat

Capsulita adeziva (retractila) sau umarul inghetat este o afectiune invalidanta pentru pacient. Consta in contractia si cicatrizarea (ingrosarea) capsulei articulare, producand astfel limitarea miscarilor in articulatia umarului. Aceasta afectiune a umarului apare preponderent in jurul varstei de 50 ani si afecteaza mai ales femeile.

Cauze pentru umarul inghetat

Sindromul de umar inghetat este un subiect controversat, cauzele de aparitie fiind neclare. Pe langa modificarile aparute la nivelul capsulei articulare, rigiditatea umarului este provocata si de alte cauze: traumatisme/microtraumatisme repetate, ruptura coafei rotatorilor, bursite, tendinita muschiului biceps brahial, artrita de umar, etc. Cu toate acestea, multi pacienti se prezinta la medicul ortoped cu umarul inghetat, fara sa fi suferit vreun traumatism si fara sa aiba alte probleme de sanatate.

Factori de risc pentru umarul inghetat

  • Varsta – adultii cu varsta intre 40-60 de ani
  • Sexul – afectiunea este intalnita mai frecvent la femei
  • Traumatism recent – orice traumatism ce implica imobilizarea umarului pt o perioada lunga
  • Diabet

Simptomatologie

Durerea este principalul simptom al umarului inghetat, avand o intensitate ridicata. Aceasta poate fi atat de intensa incat pacientul nu isi poate mobiliza deloc articulatia umarului. Durerea poate aparea si in timpil noptii.

Etapele aparitiei capsulitei adezive (umarul inghetat):

  1. Stadiul de inghetare “freezing” – mobilitatea umarului scade progresiv. Este etapa cea mai dureroasa. Are o durata cuprinsa intre 6 saptamani si 9 luni
  2. Stadiul inghetat “frozen” – in aceasta etapa durerea scade in intensitate, dar pacientului ii este din ce in ce mai greu sa isi indeplineasca atributiile de zi cu zi datorita mobilitatii scazute. Poate dura intre 2 si 6 luni
  3. Stadiul de revenire – durerea scade, iar mobilitatea umarului se imbunatateste. Poate dura intre 6 luni si 2 ani

Diagnostic pentru umarul inghetat

De obicei istoricul afectiunii si examenul clinic ortopedic sunt suficiente pentru un diagnostic. Insa, in unele cazuri este nevoie de o serie de investigatii imagistice:

  • Radiografia conventionala – utilizata pentru a exclude alte afectiuni cum ar fi artroza de umar
  • RMN – rar folosit

Tratament umarul inghetat

Nechirurgical (conservator):

  • Administrarea de antiinflamatoare
  • Infiltratii cu costicosteroizi intraarticular
  • Fiziokinetoterapie

Chirurgical

  • Mobilizarea sub anestezie generala, in timp ce doctorul ortoped intinde progresiv articulatia umarului, pentru a deprinde tesutul cicatricial si pentru a imbunatati mobilitatea articulatiei umarului.
  • Interventia artroscopica, in care chirurgul elibereaza tesutul cicatriceal.

De cele mai multe ori cele 2 tehnici sunt combinate.

Postoperator, in cazul interventiei artroscopice, pacientul este incurajat sa inceapa mobilizarea articulatiei umarului cat mai precoce, insa fara a forta. Exercitiile de tonifiere a musculaturii sunt recomandate dupa 4-6 saptamani postoperator. Fizioterapia si infiltratiile cu corticosteroizi postoperator pot ameliora simptomatologia si mobilitatea in articulatia umarului.