Leziunea de tendon rotulian

Leziunea de tendon rotulian apare mai frecvent la pacienții sub 40 de ani, în timpul activităților sportive tip alergat, sărituri – cădere cu genunchiul în semiflexie.

Tendonul rotulian, prin acțiunea sa sinergică cu mușchiul cvadriceps femural și tendonul acestuia, realizează extensia genunchiului. Această afecțiune a genunchiului își are originea la nivelul polului inferior al rotulei și se va insera pe tuberozitatea tibială.

Leziunile pot fi parțiale (fibrilare) sau complete, situație în care pacientul nu mai poate efectua extensia genunchiului.

Cel mai frecvent, leziunile apar la nivelul inserției pe rotulă.

 

Cauze pentru leziunea de tendon rotulian

Primare

  1. Traumatism direct, de energie mare la nivelul genunchiului: lovituri, accidente rutiere, tăieturi;
  2. Traumatism indirect: salturi cu aterizare având genunchiul în flexie.

 

Secundare altor afecțiuni

Tendinita rotuliană – inflamația tendounului rotulian, administrarea de steroizi, boli degenerative (tendinopatia calcificantă, tendolipomatoza, tendinopatia hipoxică).

leziunea tendonului cvadricipital genunchi ortopedie

Simptome leziunea de tendon rotulian

Leziunea tendonului rotulian este o afecțiune invalidantă, pacientul nemaiputând efectua extensia gambei. Implicit, mersul devine imposibil.

În timpul producerii leziunii, pacientul simte o senzație de smulgere la nivelul genunchiului.

  • Durere la nivelul genunchiului;
  • Deformarea regiunii – până la constituirea hematomului, se poate palpa foarte ușor defectul tendinous – o incizură (de obicei la nivelul polului inferior al rotulei);
  • Modificarea poziției rotulei (patella alta).

 

Diagnostic

Examenul clinic și istoricul afecțiunii (traumatism recent) sunt de cele mai multe ori sugestive pentru o leziune de tendon rotulian. Diagnosticul se poate pune doar de către medicul ortoped:

Diagnostic Clinic

Pacientul acuză durere la nivelul polului inferior al rotulei și nu poate efectua extensia genunchiului. Se poate evidenția și o deformare locală – o incizură – aparută la polul inferior al rotulei.

R.M.N. sau ecografie de părți moi.

Diagnostic Paraclinic – imagistic

De cele mai multe ori radiografia de genunchi în incidența antero-posterioară (față) și profil sunt suficiente pentru diagnosticul de leziune de tendon rotulian.

Dar, pentru un diagnostic de certitudine și pentru a diferenția o leziune parțială de o leziune completă este necesară efectuarea unui R.M.N. sau a unei ecografio de părți moi.

Tratament pentru leziunea de tendon rotulian

În cazul leziunilor complete de tendon rotulian, tratamentul ales este cel chirurgical. Există mai multe variante chirurgicale, alese în funcție de localizarea și de vechimea leziunii.

Rupturi recente:

01. Sutură simplă în U – atunci când leziunea este în centrul tendonului;

02. Sutura Krackow – în cazul avulsiei de la nivelul polului inferior al rotulei;

03. Fixare cu șurub – în cazul avulsiei de la nivel tibial;

04. Reinserția – la nivelul rotulei prin tunele transosoase.

Rupturi vechi:

Este necesară reconstrucția tendonului rotulian folosind diferite tipuri de grefă:

  • fascia latta;
  • tendonul mușchiului semitendinos;
  • alogrefa de tendon.

Postoperator leziunea de tendon rotulian

Imobilizare in extensie completă, fie în atelă gipsată femuro-gambieră, fie în orteză de genunchi (recomandată) timp de 6 săptămâni.

La 2 săptămâni postoperator se poate începe mobilizarea pasivă de către kinetoterapeut fără a face flexie completă.

Mobilizarea activă se începe la 6 săptămâni postoperator, iar întoarcerea la sportul de performanță se poate face la aproximativ 4-6 luni postoperator.