Infiltratii cu acid hialuronic

Ce sunt infiltrațiile cu acid hialuronic?

Infiltrațiile cu acid hialuronic la nivelul genunchiului reprezintă un tratament comun pentru gonartroză.

Acidul hialuronic este o substanță care se găsește în mod natural în lichidul sinovial al articulațiilor, având rol în lubrifierea articulației și absorbția șocurilor.

Când este injectat în articulația genunchiului, are ca scop atenuarea durerii și îmbunătățirea mobilității articulațiilor la persoanele cu artroză.

Procedura presupune injectarea acidului hialuronic direct în articulația genunchiului. Ideea este de a suplimenta acidul hialuronic natural din articulație, care s-ar putea sa fie diminuat la persoanele cu artroză.

Este esențial să consultați un medic ortoped pentru a determina dacă acest tratament este potrivit pentru situația dumneavoastră specifică, deoarece eficacitatea poate varia de la o persoană la alta.

Indicațiile infiltrațiilor cu acid hialuronic

Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt de obicei indicate persoanelor cu artroză, o boală degenerativă a articulațiilor care afectează adesea genunchii.

Artroza se caracterizează prin degradarea cartilajului în articulații, ducând la durere, rigiditate și reducerea funcției articulare.

  • Gonartroza – indicația principală. Această afecțiune este frecvent întâlnită la persoanele în vârstă, deși poate afecta și persoanele mai tinere din cauza unor factori precum leziuni articulare sau obezitate.
  • Dureri persistente de genunchi – atunci când tratamentele conservatoare, cum ar fi tratamentul antiinflamator și fiziokinetoterapia, nu au oferit o ameliorare suficientă a durerii de genunchi asociate gonartrozei.
  • Mobilitate articulară limitată – dacă artroza a dus la reducerea flexibilității și mobilității articulației genunchiului, injecțiile cu acid hialuronic pot fi luate în considerare pentru a îmbunătăți funcția articulară.

Este important de remarcat că eficacitatea injecțiilor cu acid hialuronic poate varia de la o persoană la alta și nu toate persoanele diagnosticate cu gonartroză pot beneficia de acest tratament.

Consultarea unui medic ortoped este crucială pentru a determina dacă această intervenție este adecvată pentru tine.

Contraindicațiile infiltrațiilor cu acid hialuronic

În timp ce injecțiile cu acid hialuronic la genunchi pot fi benefice pentru multe persoane cu artroză, există anumite contraindicații – condiții sau situații în care tratamentul poate să nu fie recomandabil.

Contraindicațiile pot varia în funcție de circumstanțele specifice și de tipul de produs cu acid hialuronic utilizat.

  • Infecție – dacă există o infecție existentă în sau în jurul articulației genunchiului, este de obicei o contraindicație pentru injecțiile cu acid hialuronic. Injectarea substanței într-o articulație infectată poate agrava infecția.
  • Alergie sau sensibilitate – persoanele care au o alergie sau sensibilitate cunoscută la acidul hialuronic sau la oricare dintre componentele injectării nu ar trebui să fie supuse acestui tratament.
  • Sarcina și alăptarea: Deși există date limitate privind siguranța injecțiilor cu acid hialuronic în timpul sarcinii și alăptării, se recomandă, în general, evitarea acestor injecții în aceste perioade din cauza riscurilor potențiale.
  • Tulburări de coagulare: Persoanele cu tulburări de sângerare sau cele care iau medicamente pentru subțierea sângelui pot avea nevoie de o atenție sporită înainte de a fi supuse injecțiilor cu acid hialuronic pentru a minimiza riscul de sângerare.

 

Este esențial să discutați istoricul dumneavoastră medical, starea actuală de sănătate și orice potențiale contraindicații cu medicul dumneavoastră înainte de a lua în considerare infiltrațiile cu acid hialuronic.