Artroscopia de genunchi pentru a diagnostica și trata leziunile de menisc

Artroscopia de genunchi poate diagnostica și trata leziunile de menisc.

Cand este necesară o artroscopie de genunchi pentru a trata o leziune de menisc?

Pacientul apelează la doctorul ortoped atunci cand in urma examenului clinic și paraclinic – R.M.N., se pune diagnosticul de leziune de menisc.

Artroscopia de genunchi este cea care certifică leziunea de menisc pusă inițial de examen clinic și paraclinic – R.M.N. De asemenea, leziunile de menisc grad III și IV, la care fiziokinetoterapia nu este eficientă, pot fi tratate cu succes prin intermediul artroscopiei.

Metoda de anestezie cea mai frecvent folosită este anestezia rahidiană (în coloana lombară), pacientul fiind anesteziat de la mijloc în jos.

În timpul procedurii de artroscopie, medicul chirurg ortoped va efectua doua incizii de dimensiuni mici, de 0,5 cm, la nivelul tegumentului.

Într-una dintre incizii, va fi introdusă o camera mică, numită artroscop, pentru ca medicul să vizualizeze direct pe monitor situația articulațiilor și în cea de-a doua, instrumentele necesare pentru a investiga și corecta problemele depistate.

Este necesară, în timpul acestei intervenții, introducerea în articulații a serului fiziologic, având ca scop dilatarea articulatiei.

Operația de artroscopie de genunchi durează până la o oră. În primele minute se confirmă diagnosticul exact, iar în următoarele 30-60 de minute se tratează toate leziunile descoperite.

În functie de natura leziunilor de menisc, acestea pot fi suturate (preferabil), sau dacă acest lucru nu este posibil, acestea vor fi excizionate.

Această procedură poartă denumirea de meniscectomie parțială, în care porțiunea de menisc afectată (cât mai mică posibil) este îndepartată, pentru ca pacientul să nu mai resimtă dureri postoperator.

Leziunile complexe, leziunile degenerative și leziunile tip “flap” sunt cele care se pretează pentru această intervenție. Cel mai important aspect al acestei proceduri este ca marginea externă a meniscului să fie păstrată.

Meniscectomia totală nu mai este o tehnică folosită în prezent, aceasta accelerând apariția gonartrozei.

În cazul leziunilor ce pot fi saturate (cusute), cum sunt de exemplu “leziunea în toartă de coș” sau leziunile longitudinale, acest lucru se poate face All-Inside, cu ajutorul unor ancore, descărcate de un dispozitiv care se introduce în genunchi printr-unul dintre cele 2 portaluri.

Sau Outside-In, procedură prin care firele de sutură sunt introduse din afară cu ajutorul unor ace de seringă.

Procedeul All-Inside se foloseste în cazul leziunilor de corn posterior al meniscului, iar procedeul Outside-In pentru leziunile de corn anterior și corp meniscal.

După această intervenție, inciziile vor fi inchise și se va aplica un bandaj elastic. Pacientul este externat a 2-a zi postoperator.

Desigur, durere va exista, dar e minimă și face parte din procesul de vindecare. Medicul va prescrie pacientului anumite medicamente (anestezice locale, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și antialgice) pentru diminuarea acesteia și anticoagulant injectabil subcutanat (foarte important) timp de 21 zile, pentru a evita producerea de cheaguri de sânge.

Recuperarea după artroscopia de genunchi

Recuperarea postoperatorie este foarte importantă în cazul leziunilor de menisc. În cazul meniscectomiei partiale, acesta își va relua mersul încă de a 2-a zi.

În cazul suturii de menisc, pacientul nu va călca pe piciorul operat timp de 2-3 săptămâni, în functie de indicațiile medicului curant și se va deplasa cu ajutorul cârjelor.

Chiar dacă unii pacienți au voie să-și folosească piciorul în timpul mersului, imediat dupa operație, este posibil să li se recomande folosirea unor cârje.

Pentru reducerea durerii, puteți aplica gheață la nivelul genunchiului. Este recomandată și schimbarea bandajelor de câte ori este nevoie. Purtați ciorapi elastici sub nivelul genunchiului pentru a evita umflarea picioarelor.

Exercițiile fizice sunt cel mai important punct al recuperarii post-operatorii. Urmați cu strictețe sfatul medicului pentru a vă recupera complet mobilitatea și flexibilitatea. O recuperare completă după artroscopie dureaza până la șase săptămâni.

Pentru o spori vindecarea leziunilor de menisc saturate, se recomandă la 2 săptămâni postoperator o infiltrație tip P.R.P. (plasmă bogată în trombocite). În cazul în care în timpul procedurii artroscopice se constată și leziuni de cartilaj, se recomandă și infiltrații cu substanță vascoelastică, ce va fi administrată pacientului pe termen lung, o dată pe an, pentru a încetini progresia leziunilor de cartilaj (gonatroza).

Dr Radu Paraschiv