Coxartroza

Coxartroza – artroza articulatiei coxo-femurale (soldului) este o afectiune cronica (degenerativa) ce consta in distrugerea progresiva a cartilajului articular de la acest nivel, impreuna cu cresterea activitatii osului subcondral. Este o afectiune a soldului si rezultatul unui dezechilibru functional intre rezistenta structurilor articulare si fortele care se exercita la acest nivel.

Apare de obicei dupa varsta de 50-60 ani (75-80% din aceste persoane prezinta modificari radiologice de coxartroza) si are o evolutie lenta, ireversibila. Aparitia coxartrozei este corelata si cu greutatea pacientului, gradul de activitate fizica, diferite traumatisme la nivelul articulatiei soldului sau unele afectiuni congenitale neglijate sau incorect tratate: displazia congenitala de sold, luxatia congenitala de sold, epifizioloiza. Stadiul final de evolutie consta in blocarea (anchiloza) articulatiei soldului.

Cauze pentru coxartroza

Sunt descrise 2 forme de coxartroza, in functie de etiologie:

Coxartroza primara – senila – idiopatica

Fara o cauza evidenta, cu debut mai precoce. Poate sa apara la orice persoana, din cauza procesului fiziologic de imbatranire al organismului si implicit al articulatiei soldului, dar care poate fi si ea influentata de o serie de factori favorizanti: obezitate (cel mai important), diabet zaharat, munca fizica, sportul de performanta, ortostatismul prelungit.

De cele mai multe ori, din cauza faptului ca exista un interval mare de timp intre debutul coxartrozei si momentul in care pacientul resimte durere, din pacate, cei mai multi pacienti ajung la medicul ortoped intr-un stadiu de evolutie deja avansat al bolii.

 

Coxartroza secundata – traumatica

Debuteaza la peste 60 ani. Aceasta apara cel mai frecvent in urma unor traumatisme severe, cum ar fi: fractura de col femural, fractura de cap femural, fractura de acetabul, luxatiile de sold.

Alte cauze, mai rar intalnite de coxartroza secundara, pot fi:

  • Traumatisme repetitive, pe fondul unor afectiuni congenitale: luxatii congenitale de sold, coxa vara, coxa valga, coxa plana, epifizioliza.
  • NACF – necroza aseptica de cap femural, care prin scaderea aportului vascular la acest nivel, duce la aparitia unor zone de infarctizare la nivelul capului femural, si secundar, la coxartroza.
  • Procese inflamatorii la nivelul articulatiei soldului: coxita infectioasa, coxita reumatismala, coxalgie, sinovite.
  • Administrarea de lunga durata a tratamentelor pe baza pe corticosteroizi.

Diagnostic coxartroza

Clinic:

Anamneza

Este foarte importanta – istoricul pacientului in ceea ce priveste alte traumatisme, interventii chirurgicale, afectiuni congenitale, etc.

Simptomatolgia

Coxartroza este o boala cu debut lent, insidios si cu evolutie ireversibila.

  1. redoarea (blocarea) articulatiei – este cel mai frecvent si caracteristic simptom. Apare mai ales dimineata, la ridicarea din pat sau dupa o perioada mai lunga de repaus articular, si dispare de cele mai multe ori dupa miscare, dupa ce “articulatia de incalzeste”.
  2. durerea – insoteste redoarea articulara. In stadiile evoluate de coxartroza, durerea pacientului devine invalidanta. Dar nu intotdeauna evolutia bolii este corelata cu simptomatologia resimtita de catre pacient, in functie de gradul de toleranta al fiecaruia.
  3. scaderea mobilitatii articulare
  4. cracmente osoase la mobilizarea articulatiei soldului
  5. Semnul Duvernay al pantofului – pacientul nu se poate apleca sa se incalte, de aceea aceasta activitate se desfasoara doar prin spate, cu genunchiul flexat si cu ajutorul unui incaltator.
  6. Semnul Patrik – pacientul nu poate atinge genunchiul contralateral cu maleola externa a piciorului afectat de coxartroza
  7. Pozitia vicioasa a membrului afectat – flexie, adductie si rotatie externa
  8. Scurtarea membrului afectat.

Paraclinic

  • Radiografia conventionala – este investigatia de electie si cea mai des folosita. Se pot evidentia atat modificari de forma ale oaselor articulatiilor soldului, cat si modificari de structura ale acestora.
  • CT – computer tomograf
  • RMN nativ – pentru evidentierea modificarilor de necroza din NACF.

Tratament

Igieno – dietetic

  • scaderea in greutate, care este cea mai importanta masura si care imbunatateste calitatea vietii pacientului, atat in ceea ce priveste durerea cat si mobilitatea articulara
  • purtarea de incaltaminte cat mai confortabila
  • tratarea celorlalte afectiuni preexistente, cu ar fi diabetul zaharat

Farmacologic: antiinflamatoare nesteroidiene, antialigice si decontracturante

Infiltratii intraarticulare cu substante vasco-elastice, RPR sau corticosteroizi.

Fiziokinetoterapia

Chirurgical – Protezarea soldului

Cu toate acestea, odata declansata, coxartroxa este o boala lent progresiva, ireversibila, cu evolutie finala invalidanta in 15-20 de ani pentru pacienti.

De aceea, singurul tratament curativ este tratamentul chirurgical, cu proteze totale de sold cimentate sau necimentate. Varianta de proteza este decisa de catre medicul ortoped, in functie de mai multi factori, dintre care cel mai important este reprezentat de varsta pacientului. Interventia presupune inlocuirea articulatiei soldului cu o proteza.

Recuperarea postoperatorie

Indiferent de tipul de proteza folosit, recuperarea postoperatorie este foarte importanta si trebuie sa inceapa imediat postoperator, cu miscari usoare a membrului operat, in limita durerilor.

In prezenta unui kinetoterapeut, pacientul este incurajat sa coboare din pat inca din a 2-a zi si sa mearga cu sau fara ajutorul unui cadru metalic. In zilele urmatoare, acesta incepe sa urce si sa coboare scari, urmand indicatiile kinetoterapeutului: se urca cu piciorul sanatos in fata si se coboara cu picioul operat in fata.

Treptat, pacientul renunta la cadrul metalic si se va deplasa cu ajutorul unei carje sau a unui baston. In functie de indicatiile medicului chirurg ortoped si a kinetoterapeutului, pacientul va renunta dupa o perioada de timp si la acestea si se va deplasa cu sprijin total pe membrul operat.

Perioada de spitalizarea dupa operatia de protezare a soldului este in medie de 3-4 zile, timp in care pacientul, cu ajutorul kinetoterapeutului, trebuie sa poata realiza majoritatea activitatilor fizice de zi cu zi.

Sursa foto radiografii:

RADIOGRAFIA CU COXARTROZA.

  • Case courtesy of Assoc Prof Frank Gaillard, <a href=”https://radiopaedia.org/”>Radiopaedia.org</a>.
  • From the case <a href=”https://radiopaedia.org/cases/10597″>rID: 10597</a>