Leziunea de ligament incrucisat posterior

Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulatii ale corpului. Stabilitatea sa in plan frontal este realizata de cele 2 ligamente colaterale (medial si lateral) si in plan antero-posterior de cele doua ligamente incrucisate (anterior si posterior).

Leziunea ligamentului incrucisat posterior este mult mai rar intalnita in comparatie cu alte afectiuni ale genunchiului (leziunea ligamentului incrucisat anterior, leziunea de menisc etc.)

Spre deosebire de leziunea ligamentului incrucisat anterior, rupturile de ligament incrucisat posterior sunt majoritar partiale si au un potential de vindecare spontana.

Cauze leziunea de ligament incrucisat posterior

Cel mai frecvent, leziunea de ligament incrucisat posterior apare la un traumatism direct la nivelul tibiei sau o cadere pe genunchiul indoit.

 • Accidente rutiere – sindromul tabloului de bord – apare in cazul soferilor sau pasagerilor. In momentul accidentului, genunchiul flexat se loveste de tabloul de bord, exercitandu-se astfel o forta antero-posterioara pe tibie, ceea ce poate cauza leziunea ligamentului incrucisat posterior
 • Sporturi de contact – pivotari, hiperextensii. Cel mai frecvent apar in rugby, fotbal american, fotbal.

Simptome pentru leziunea de ligament incrucisat posterior

 • Durere
 • Edem – in urma leziunii, genunchiul se poate umfla
 • Mers dificil
 • Instabilitate

Cum se pune diagnosticul?

Clinic

Istoricul si examenul clinic (testul sertarului posterior – reversed pivot shift test). In primele 24 de ore de la traumatism, pacientii acuza dureri si inflamatie la genunchi (hemartroza), acesta prezentand o instabilitate marcata.

Paraclinic (imagistic)

Radiografie

Atat fata cat si profil. Desi radiografia conventionala nu poate evidentia leziunea ligamentului incrucisat posterior, aceasta poate exclude fracturi sau avulsii osoase.

RMN

Este o metoda de electie. Poate indica un diagnostic de certitudine a ligamentului incrucisat posterior.

Tratament leziunea de ligament incrucisat posterior

Spre deosebire de leziunea ligamentului incrucisat anterior, majoritatea leziunilor ligamentului incrucisat posterior sunt majoritar partiale si nu necesita interventie chirurgicala. Totusi, in cazul leziunilor complete la pacientii tineri si activi, interventia chirurgicala reprezinta standardul. Tratamentul poate fi:

Ortopedic ( nechirurgical )

 1. Initierea protocolului RICE (repaus, gheata, imobilizare, pozitie procliva)
 2. Imobilizarea in orteza pentru asigurarea stabilitatii genunchiului
 3. Kinetoterapie – pentru tonifierea musculaturii
 4. Fizioterapie

Chirurgical

Presupune reconstructia ligamentului incrucisat posterior sau reinsertia acestuia in cazul avulsiei cu pastila osoasa de la nivel tibial. Tehnica chirurgicala se efectueaza artroscopic, in clinica doctorului ortoped Radu Paraschiv, minim invaziv si presupune folosirea unei grefe de la nivelul tendoanelor muschilor semitendinos si gracilis, crearea celor 2 tunele tibial si femural, trecerea grefei si fixarea acesteia prin diferite metode.

Sursa foto radiografii:

 1. Case courtesy of Dr Andrew Dixon, <a href=”https://radiopaedia.org/”>Radiopaedia.org</a>. From the case <a href=”https://radiopaedia.org/cases/22993″>rID: 22993</a>
 2. Case courtesy of Dr Henry Knipe, <a href=”https://radiopaedia.org/”>Radiopaedia.org</a>. From the case <a href=”https://radiopaedia.org/cases/40088″>rID: 40088</a>