Leziunea tendonului cvadricipital

Muschiul cvadriceps (format din muschii vast lateral, intermediar, medial si drept femural) se insereaza prin intermediul tendonului cvadricipital la nivelul polului superior al rotulei.

Aparatul extensor este format din muschiul cvadriceps, tendonul cvadricipital, rotula si tendonul rotulian. In cazul afectarii oricarei structuri, apare intreruperea aparatului extensor, astfel extensia gambei fiind imposibila.

HIIT: our 20-minute bodybuilding program buy testoheal gel testogel testosterone supplements with uk shipping repair of fitness and bodybuilding equipment – services – nabeul – kélibia – tnannonces.

Leziunile pot fi partiale (fibrilare) sau complete, situatie in care pacientul nu mai poate efectua extensia genunchiului.

leziunea tendonului cvadricipital genunchi ortopedie

Cauze pentru leziunea tendonului cvadricipital

Primare

  • Traumatism direct – traumatism cu suprafata dura sau taiere, mai frecvent in cazul pacientilor tineri
  • Traumatism indirect – suprasolicitare pe un genunchi in flexie

 

Secundare

Rupturile tendonului cvadricipital apar mult mai usor in cazul unui tendon slabit. Exista cateva afectiuni ce favorizeaza aparitia rupturilor tendinoase : tendinita, administrarea de steroizi, boli degenerative (tendinopatia calcificanta, tendolipomatoza, tendinopatia hipoxica).

Simptome pentru leziunea tendonului cvadricipital

Ruptura tendonului cvadricipital este o afectiune invalidanta, pacientul nemaiputand efectua extensia gambei. Implicit, mersul devine imposibil. In timpul producerii leziunii, pacientul simte o senzatia de smulgere la nivelul genunchiului.

  • Durere la nivelul genunchiului
  • Deformarea regiunii – se poate palpa un defect – o incizura – ce corespunde leziunii tendinoase, situat la polul superior al rotulei
  • Modicifarea pozitiei rotulei (patella baja)

Diagnostic leziunea tendonului cvadricipital

Examenul clinic si istoricul afectiunii (traumatism recent) sunt de cele mai multe ori sugestive pentru o leziune de tendon cvadricipital.

Clinic

Pacientul acuza durere la nivelul polului superior al rotulei si nu poate efectua extensia genunchiului. Se poate evidentia si o deformare locala – o incizura – aparuta la polul superior al rotulei.

Paraclinic (imagistic)

De cele mai multe ori radiografia de genunchi in incidenta antero-posterioara(fata) si profil sunt suficiente pentru diagnosticul leziunii de tendon cvadricipital. Dar pentru un diagnostic de certitudine si pentru a diferentia o leziune partiala de o leziune completa este necesara efectuarea unui RMN sau ecografie de parti moi.

Tratament

Acesta difera in functie de tipul leziunii si poate fi nechirurgical (ortopedic) sau chirurgical, la evaluarea doctorului ortoped.

Nechirurgical (ortopedic)

Rupturile partiale raspund bine tratamentului ortopedic. Acesta consta in imobilizarea in extensie a genunchiului in aparat gipsat sau orteza. Imobilizarea are ca scop punerea in repaus a tendonului cvadricipital si evitarea miscarii de extensie a genunchiului, ceea ce va permite o vindecare mai rapida a tendonului. Imobilizarea este mentinuta pentru 4-6 saptamani.

Chirugical

Este recomandata tuturor pacientilor cu o leziune completa, dar se poate recomanda si in cazul leziunilor partiale (pacienti activi, sportivi de performanta). Interventia chirurgicala presupune reinsertia tendonului cvadricipital la nivelul polului superior al rotulei. Exista 2 variante de fixare:

  1. Sutura transosoasa – presupune trecerea firelor de sutura prin tendon, apoi prin 3 tuneluri transosoase la nivelul rotulei, iar firele sunt legate la polul inferior al rotulei.
  2. Reinsertia tendonului folosind ancore de sutura – sunt folosite de obicei 2 ancore care se introduc la polul superior al rotulei, iar firele acestora sunt utilizate pentru a “lega” tendonul cvadricipital.

Recuperare

Externarea se face a 2 – a zi postoperator. Genunchiul va fi imobilizat in aparat gipsat sau orteza pentru 6 saptamani. Primele 2 saptamani este permis sprijinul partial pe membrul operat iar flexia maxima permisa este de 30 de grade. Cresterea flexiei va fi permisa progresiv cu cate 30 de grade la intervale de 2 saptamani.