Ce este si ce face un medic ortoped?

Medicul ortoped se ocupa de patologia sistemului musculoscheletal, acesta fiind format din oase, muschi, ligament, tendoane si articulatiile membrelor. Ortopedia este un domeniu larg, pacientul putandu-se adresa unui medic ortoped in vederea unui consult pentru diferite patologii precum: un umar luxat, un sold fracturat, o problema la nivelul ligamentelor genunchiului, la nivelul muschilor umarului, sau in cazul unor patologii cronice, de tipul artrozei. Asadar, un ortoped se concentrează pe reducerea durerii și să vă ajute să vă recapatati capacitatea de a desfasura activitatile zilnice. În unele cazuri, ortopedul lucrează împreună cu un kinetoterapeut, un medic plastician sau un reumatolog urmand sa elaborează un plan elaborat de tratament pentru afectiunea de care suferiti, plan individualizat pentru fiecare pacient in parte. Tratamentul poate consta în sfaturi, fiziokinetoterapie, medicamente și/sau intervenții chirurgicale.
Cand mergem la un consult de ortopedie?
Dacă aveți dureri la nivelul mușchilor, oaselor, ligamentelor sau tendoanelor, trebuie să mergeți mai întâi la un medic ortoped. Un ortoped trateaza tulburări congenitale, fracturi cauzate de un accident sau de o boala cronica (neoplasme), uzura articulatiilor datorate varstei sau a practicarii unui sport, dar si alte patologii ale sistemului osteo-articular-muscular. Pentru a determina ce afecțiune aveți, consultul va incepe cu o anamneza, urmata de un examen clinic iar ulterior cu ajutorul investigatiilor imagistice (radiografi, RMN sau CT) medicul ortoped va poate pune un diagnostic si sa va recomande un tratament potrivit pentru afectiunea dumneavoastra (interventie chirurgicala, fizio-kinetoterapie, terapia durerii cu tratament medicamentos sau infilitratii intraarticulare, terapie conservatoare precum repaus articular sau imobilizarea pentru o perioada de timp).
Patologiile pentru care un pacient se adreseaza unui medic ortoped sunt:
- Plângeri articulare: de exemplu uzură (artroza la nivelul soldului, genunchiului sau a umarului)
- Plângeri cu privire la o proteza articulară: de exemplu durere, rigiditate sau instabilitate
- Dureri la nivelul mușchilor, tendoanelor sau meniscurilor genunchiului: de exemplu o ruptură musculara, o leziune la nivelul ligamentelor incrucisate sau la nivelul meniscurilor genunchiului sau o leziune la nivelul muschilor umarului
- Dureri de spate, în unele cazuri cu iradiere către brațe sau picioare.
- Deformari locale precum: hallux-valgus (cunoscut si ca „monturi” la nivelul halucelui), deget in ciocan, modificari la nivelul musculaturii (lipoame)
- Dureri osoase ce pot indica o patologie oncologica precum: osteocondrom, tumora cu celule gigante, osteosarcom, condrosarcom sau sarcomul Ewing.
Scopul unei prime consultatii la medicul ortoped difera de la un pacient la altul. Uneori, pacienții doresc doar să adune mai multe informații sau o opinie pentru a putea merge acasă și să se gândească la aceasta, în timp ce alți pacienti sunt gata să înceapă tratamentul. Când un pacient este pregătit pentru tratament, medicul și pacientul formează o echipa si un plan. Planul include de obicei o serie de consultatii de urmărire a pacientului, în funcție de tratamentul ales, in multe cazuri alegandu-se un tratament conservator, urmarindu-se in timp dacă tratamentul rezolvă problema sau daca patologia si implicit acuele pacientului progresează si necesita o interventie chirurgicala. Tratamentul unui medic ortoped se focuseaza pe doua lucruri: analgezia si imbunatatirea sau restabilirea mobilitatii pentru a oferi pacientilor o calitate a vietii mai buna.