Ce este și ce face un medic ortoped?

Înapoi la Blog
Medic Ortoped Radu Paraschiv

Ce este și ce face un medic ortoped?

Medicul ortoped se ocupă de patologia sistemului musculoscheletal, acesta fiind format din oase, mușchi, ligament, tendoane și articulațiile membrelor.

Ortopedia este un domeniu larg,  pacientul putându-se adresa unui medic ortoped în vederea unui consult pentru diferite patologii precum: un umăr luxat, un șold fracturat, o problemă la nivelul ligamentelor genunchiului, la nivelul mușchilor umărului, sau în cazul unor patologii cronice, de tipul artrozei.

Așadar, un ortoped se concentrează pe reducerea durerii și recuperarea capacității de a desfășura activitățile zilnice.

În unele cazuri, ortopedul lucrează împreună cu un kinetoterapeut, un medic plastician sau un reumatolog urmând să elaboreze un plan de tratament pentru afecțiunea de care suferiți, plan individualizat pentru fiecare pacient în parte.

Tratamentul poate consta în sfaturi, fiziokinetoterapie, medicamente și/sau intervenții chirurgicale.

 

 

Când mergem la un consult de ortopedie?

Dacă aveți dureri la nivelul mușchilor, oaselor, ligamentelor sau tendoanelor, trebuie să mergeți mai întâi la un medic ortoped.

Un ortoped tratează tulburări congenitale, fracturi cauzate de un accident sau de o boală cronică (neoplasme), uzura articulațiilor datorate vârstei sau a practicării unui sport, dar și alte patologii ale sistemului osteo-articular-muscular.

Pentru a determina ce afecțiune aveți, consultul va incepe cu o anamneza, urmată de un examen clinic, iar ulterior cu ajutorul investigațiilor imagistice (radiografi, R.M.N. sau C.T.) medicul ortoped vă poate pune un diagnostic și să vă recomande un tratament potrivit pentru afecțiunea dumneavoastră (intervenție chirurgicală, fizio-kinetoterapie, terapia durerii cu tratament medicamentos sau infilitrații intraarticulare, terapie conservatoare precum repaus articular sau imobilizarea pentru o perioadă de timp).

 

 

Patologiile pentru care un pacient se adresează unui medic ortoped sunt:

 

    • Plângeri articulare: de exemplu uzură (artroza la nivelul soldului, genunchiului sau a umarului);
    • Plângeri cu privire la o proteza articulară: de exemplu durere, rigiditate sau instabilitate;
    • Dureri la nivelul mușchilor, tendoanelor sau meniscurilor genunchiului: de exemplu o ruptură musculară, o leziune la nivelul ligamentelor încrucișate sau la nivelul meniscurilor genunchiului sau o leziune la nivelul mușchilor umărului;
    • Dureri de spate, în unele cazuri cu iradiere către brațe sau picioare.
    • Deformări locale precum: hallux-valgus (cunoscut și ca „monturi” la nivelul halucelui), deget în ciocan, modificări la nivelul musculaturii (lipoame);
    • Dureri osoase ce pot indica o patologie oncologică precum: osteocondrom, tumoră cu celule gigante, osteosarcom, condrosarcom sau sarcomul Ewing.

Scopul unei prime consultații la medicul ortoped diferă de la un pacient la altul. Uneori, pacienții doresc doar să adune mai multe informații sau o opinie pentru a putea merge acasă și să se gândească la aceasta, în timp ce alți pacienti sunt gata să înceapă tratamentul.

Când un pacient este pregătit pentru tratament, medicul și pacientul formează o echipă si un plan.

Planul include de obicei o serie de consultații de urmărire a pacientului, în funcție de  tratamentul ales, in multe cazuri alegându-se un tratament conservator, urmărindu-se în timp dacă tratamentul rezolvă problema sau dacă patologia și implicit acuele pacientului progresează și necesită o intervenție chirurgicală.

Tratamentul unui medic ortoped se concentrează pe două lucruri: analgezia și îmbunătățirea sau restabilirea mobilității pentru a oferi pacienților o calitate a vieții mai bună.

Distribuie acest articol

Comments (10)

  • Adriana Caragiu Reply

    Am o durere groaznică deasupra călcâiului, pe părțile laterale ,mai ales când piciorul este relaxat,nu suport nici cea mai mică atingere.

    03.02.2024 at 21:56
  • Madalina Reply

    Buna ziua. am o durere de genunchi constanta. nu pot urca scarile, nu ma apleca, nu pot merge repede sau mai mult de 30 min. nu pot conduce. Am facut Rmn si concluzia a fost: Ruptura grad II corn posterior menisc intern, condromalacie retropatelara grad II, minima bursita suprapatelara si hidratroza. Este nevoie de operatie ?

    28.02.2024 at 16:39
    • Dr. Radu Paraschiv Reply

      Bună ziua! Din ce îmi descrieți nu pare să aveți indicație chirurgicală. Pentru mai multe recomandări și variante terapeutice vă invit să veniți la o consultație. Numai bine!

      07.03.2024 at 17:40
      • Olimpia Reply

        Bună ziua, Am dureri la coloana vertebrală aproape imposibil să mă pot deplasa.Nu știu unde să merg la neurologie sau ortopedie? Mulțumesc.

        31.03.2024 at 21:14
        • Dr. Radu Paraschiv Reply

          Bună ziua. Din păcate nu tratez afecțiuni ale coloanei vertebrale. Vă recomand să mergeți la un consult neurologic și/sau neurochirurgical. Numai bine!

          09.04.2024 at 12:02
  • Tianu Doina Reply

    Bună seara mii de scuze pentru îndrăzneală că vă deranjez Eu 61ani am osteonecroză genunchi nu am nici o operație decît o naștere acum 39 ani vroiam să știu dacă acest diagnostic necesită operație. Mulțumesc frumos.

    19.03.2024 at 23:16
    • Dr. Radu Paraschiv Reply

      Bună ziua. Trebuie să veniți la o consultație să văd și eu investigațiile și apoi vedem ce putem face în continuare. Numai bine!

      26.03.2024 at 14:03
  • Olimpia Reply

    Bună ziua, Am dureri la coloana vertebrală aproape imposibil să mă pot deplasa.Nu știu unde să merg la neurologie sau ortopedie? Mulțumesc.

    31.03.2024 at 21:13
    • Dr. Radu Paraschiv Reply

      Bună ziua. Din păcate nu tratez afecțiuni ale coloanei vertebrale. Vă recomand să mergeți la un consult neurologic și/sau neurochirurgical. Numai bine!

      09.04.2024 at 12:02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la Blog