Degetul în ciocan (hammer toe)

Back to Blog
Montul croitorului

Degetul în ciocan (hammer toe)

Ce este degetul în ciocan?

Degetul în ciocan este o afecțiune ce se caracterizează prin faptul că degetul de la picior se îndoaie la nivelul articulației centrale.

Această afecțiune este mai des întâlnită în cazul femeilor și afectează în general degetul 2, dar pot fi afectate și degetele 3 și 4. Degetul în ciocan este cauzat de un dezechilibru la nivelul mușchilor, tendoanelor sau ligamentelor care în mod normal țin degetul drept.

Tipul de pantof utilizat, traumatismele, structura piciorului și anumite afecțiuni pot contribui la dezvoltarea acestei deformări.

Cauze 

Apariția degetului în ciocan poate fi asociată cu:

  • Tipul de încălțăminte – pantofii cu toc înalt sau încălțămintea prea strânsă în zona degetelor;
  • Traumatismele – fracturile pot duce la apariția degetului în ciocan;
  • Dezechilibru muscular.

Factori de risc 

  • Vârsta – riscul de apariție crește odată cu înaintarea în vârstă;
  • Sex – femeile sunt mai expuse riscului de apariție a degetului în ciocan;
  • Lungimea degetului – daca degetul II este mai lung decât degetul mare, crește riscul de apariție a degetului în ciocan;
  • Alte afec’iuni – artroza sau diabetul.

Simptome 

Mișcarea degetului poate fi dificilă sau dureroasă. Bătăturile și călușurile pot apărea ca urmare a frecării cu interiorul pantofului.

Tratament 

Dacă degetul afectat este încă flexibil, medicul vă poate recomanda să schimbați tipul de încălțăminte și să utilizați o orteză. Orteza vă poate repoziționa degetul și poate ameliora presiunea și durerea.

În cazul eșecului tratamentului consevator se poate opta pentru tratamentul chirurgical.

Acesta presupune eliberarea tendonului care impiedică degetul să rămână drept, iar în cazuri severe este necesară rezecția unui fragment osos pentru îndreptarea degetului afectat.

Share this post

Back to Blog