Leziunea ligamentului încrucișat anterior reprezintă o patologie frecvent întâlnită, care poate apărea în timpul activităților ce presupun opriri bruște, schimbări de direcție, sărituri sau răsuciri.
Persoanele care participă la sporturi ce implică acest tip de mișcări, cum ar fi baschetul sau fotbalul, prezintă un risc crescut pentru ruperea ligamentului încrucișat anterior.
Opțiunile de tratament pentru o ruptura a ligamentului încrucișat anterior depind de diverși factori, cum ar fi severitatea leziunii, vârsta pacientului, nivelul de activitate și prezența unor leziuni asociate la nivelul genunchiului.
Tratamentul nechirurgical presupune efectuarea procedurilor de fiziokinetoterapie, iar tratamentul chirurgical presupune reconstrucția ligamentului rupt utilizând o grefă tendinoasă.
La fel ca orice procedură chirurgicală, reconstrucția ligamentului încrucișat anterior implica riscul de apariție al unor complicații, deși acestea sunt în general rare.
Iată câteva posibile complicații care pot apărea:
- Infecția. Orice procedură chirurgicală prezintă un risc de infecție. Semnele de infecție includ roșeața, umflături, căldură și durere locală.
- Tromboza venoasă profunda și trombembolismul pulmonar. Formarea cheagurilor de sânge în venele de la nivelul membrului inferior, reprezintă un risc în cadrul tuturor intervențiilor de la nivelul membrului inferior.
Riscul de apariție poate fi diminuat prin utilizarea tratamentului anticoagulant, mobilizare precoce și purtarea de ciorapi medicinali.
Principalul pericol este reprezentat de migrarea cheagurilor la nivel pulmonar, cauzând dificultăți în respirație, durere în piept, iar în anumite cazuri decesul. - Leziuni vasculare sau nervoase. Nervii și vasele de sânge din jurul articulației genunchiului pot fi afectați în timpul intervenției chirurgicale, ducând la amorțeală sau slăbiciune la nivelul piciorului.
- Reprezintă o afecțiune ce presupune apariția unui țesut cicatricial la nivelul genunchiului, iar aceasta devine rigida.
Procesul de recuperare început imediat post-operator poate ajuta la prevenirea acestei complicații. - Rigiditatea genunchiului. După operație, nu este anormal să existe o anumită rigiditate la nivelul genunchiului.
Acest lucru se datorează umflăturii ce apare imediat post-operator și imobilizării genunchiului.
Procedurile de recuperare începute imediat post-operator ajută la restabilirea amplitudinii de mișcare normală a genunchiului. - Durerea cronică. Unele persoane pot experimenta persistența durerii pentru o lungă perioadă de timp.
- Reruptura grefei. În cazul în care procesul de ligamentizare nu este finalizat sau în cazul unui traumatism semnificativ, există șansa unei rupturi a grefei utilizate în reconstrucția ligamentului încrucișat anterior.
Unele studii raportează o rata a complicațiilor între 2-8%, cele mai frecvente fiind infecția, trombozele venoase și ruptura grefei.
Cu toate acestea riscul de complicații poate fi redus prin respectarea pregătirii pre-operatorii adecvate, respectarea recomandărilor post-operatorii și efectuarea procedurilor de recuperare.
Rata de succes a intervenției chirurgicale variază între 80-95%, în funcție de criteriile utilizate în a defini succesul.
Rata de succes depinde de diverși factori, cum ar fi tipul de grefă utilizat, tehnica chirurgicală și starea generală a pacientului.
În general rata de succes este foarte mare, astfel după tratamentul chirurgical existând o îmbunătățire semnificativă a stabilității și a funcției genunchiului.
Totuși, este de reținut faptul că nu există chirurgie fără riscuri și fără complicații!
Lasă un răspuns