Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Blog

Leziunea ligamentelor colaterale

Leziunea ligamentelor colaterale

Ligamentele colaterale sunt unele dintre structurile cele mai predispuse unei accidentari. O leziune a ligamentelor colaterale presupune un traumatism semnificativ.

Anatomie 

Ligamentele sunt benzi dure de tesut ce unesc extremitatile osoase. Cele doua ligamente colaterale, ligamentul colateral medial si lateral, asigura stabilitatea genunchilui in plan frontal. In cazul unui traumatism semnificativ, ligamentele colaterale se pot rupe. Ruptura poate sa apara la nivelul insertiei pe os sau in mijlocul ligamentului. In functie de severitatea impactului pot aparea si leziuni asociate, cum ar fi: leziunea ligamenului incrucisat anterior, leziune de menisc, etc. 

Cauze 

Cel mai frecvent leziunea ligamentelor colaterale apare in contextul practicarii diferitelor sporturi. O pivotare pe un genunchi flexat este principalul mecanisc de aparitie al leziunilor.

Simptome 

In cazul unui traumatism semnificativ, principalul simptom este durere severa, urmata de edem (umflatura). Genunchiul devine dureros, imobil, globulos, sprijinul in membrul afectat fiind extrem de dificil. Pe termen lung, principala acuza este instabilitatea in plan frontal.

Diagnostic 

Testele clinice de stres sunt utilizate pentru a evindentia miscarile dintre tibie si femur. Genunchiul este fortat in varus si valgus in extensie completa, iar in cazul unei miscari mai mare de 10 grade la nivelul interliniului articular se suspecteaza o leziune a ligamentului colateral.

Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine sunt recomandate urmatoarele investigatii paraclinice:

  • Radiografia de genunchi – pentru excluderea unei fracturi
  • Radiografie de genunchi sub stres
  • RMN 

Tratament 

Leziunile partiale ( grad I si II) si leziunile izolate ale ligamentelor colaterale, rareori necesita reconstructia chirurgicala. In cazul existentei instabilitatii se recomanda purtarea unei orteze. Protocolul R.I.C.E. , tratamentul cu antiinflamatorii nestroidiene si fiziokinetoterapia reprezinta tratamentul de prima intentie in cazul leziunilor partiale sau izolate.

In cazul leziunilor unui ligament colateral asociata cu alte leziuni ligamentare este indicata interventia chirurgicala. Exista multiple discutii in literatura legate de asocierea dintre leziunea ligamentului colateral lateral si leziunea ligametului incrucisat anterior si tipul de interventie chirurgicala indicata.

  • Sutura ligamentului – in cazul in care ligamentul a fost tras de la nivelul locului unde acesta se insera pe os, se practica reinsertia acestuia utilizand ancore de sutura
  • Reconstructia ligamentara – consta in inlocuirea ligamentul cu o autogrefa (tendonul muschiului semitendinos)