Leziunea ligamentelor colaterale

Back to Blog
Leziunea ligamentelor colaterale

Leziunea ligamentelor colaterale

Ligamentele colaterale sunt unele dintre structurile cele mai predispuse unei accidentări. O leziune a ligamentelor colaterale presupune un traumatism semnificativ.

 

Anatomie 

Ligamentele sunt benzi dure de țesut ce unesc extremitățile osoase. Cele două ligamente colaterale, ligamentul colateral medial și lateral, asigură stabilitatea genunchilui în plan frontal.

În cazul unui traumatism semnificativ, ligamentele colaterale se pot rupe. Ruptura poate să apară la nivelul inserției pe os sau în mijlocul ligamentului.

În funcție de severitatea impactului pot apărea și leziuni asociate, cum ar fi: leziunea ligamenului încrucișat anterior, leziune de menisc, etc.

 

Cauze 

Cel mai frecvent leziunea ligamentelor colaterale apărea în contextul practicării diferitelor sporturi în mod profesionist sau doar ocazional.

O pivotare pe un genunchi flexat este principalul mecanisc de apariție al leziunilor de acest gen.

 

Simptome 

În cazul unui traumatism semnificativ, principalul simptom este durerea severă, urmată de edem (umflătură). Genunchiul devine dureros, imobil, globulos, sprijinul în membrul afectat fiind extrem de dificil. Pe termen lung, principala acuză este instabilitatea în plan frontal.

 

Diagnostic 

Testele clinice de stres sunt utilizate pentru a evindenția mișcările dintre tibie și femur. Genunchiul este forțat în varus și valgus în extensie completă, iar în cazul unei mișcări mai mari de 10 grade la nivelul interliniului articular se suspectează o leziune a ligamentului colateral.

Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine sunt recomandate următoarele investigații paraclinice:

 

    • Radiografia de genunchi – pentru excluderea unei fracturi;
    • Radiografie de genunchi sub stres;
    • RMN.

 

Tratament 

Leziunile partiale (grad I și II) și leziunile izolate ale ligamentelor colaterale, rareori necesită reconstrucția chirurgicală. În cazul existenței instabilității se recomandă purtarea unei orteze.

Protocolul R.I.C.E., tratamentul cu antiinflamatorii nestroidiene și fiziokinetoterapia reprezintă tratamentul de primă intenție în cazul leziunilor parțiale sau izolate.

În cazul leziunilor unui ligament colateral asociată cu alte leziuni ligamentare este indicată intervenția chirurgicală. Există multiple discuții în literatură legate de asocierea dintre leziunea ligamentului colateral lateral și leziunea ligametului încrucișat anterior și tipul de intervenție chirurgicală indicată.

 

    • Sutura ligamentului – în cazul în care ligamentul a fost tras de la nivelul locului unde acesta se insera pe os, se practică reinserția acestuia utilizând ancore de sutură;
    • Reconstrucția ligamentară – constă în inlocuirea ligamentul cu o autogrefă (tendonul mușchiului semitendinos).

 

 

Share this post

Back to Blog