Umărul este cea mai mobilă articulație a corpului nostru.
O luxație de umăr sau dislocarea umărului reprezintă una dintre cele mai severe și întâlnite traumatisme din cadrul ortopediei. Din păcate, este și una dintre cele mai neglijate afecțiuni de către pacient.
Luxație umăr – când apare?
În cele mai multe cazuri, luxația de umăr este consecința unui traumatism grav, de exemplu, o cădere sau o accidentare, în cazul sportivilor.
De fapt, ce înseamnă o luxașie? Este pierderea raportului osos (contactului) între humerus și cavitatea glenoida.
În funcție de directia deplasării osului, există mai multe tipuri de luxații:
- Anterointerne;
- Posterioare;
- Superioare;
- Inferioare;
O altă clasificare a luxațiilor este următoarea:
- Luxație totală: luxație completă a umărului, atunci când capul humeral iese total din cavitatea glenoida a scapulei.
- Subluxatie: luxatie incompleta a umarului, atunci când între capul humeral și cavitatea glenoidă a scapulei mai există contact.
Luxație umăr – simptome
În cazul în care suferiți o discolare de umăr, primele semne sunt: durerea acută, un zgomot asemănător cu o pocnitură la nivelul articulației, învinețire și deformare.
Luxație umăr – metode de tratament
Deoarece reprezintă un traumatism grav, luxația de umăr trebuie tratată imediat.
Astfel, se recomandă apelarea la un medic ortoped, in cel mai scurt timp posibil. În functie de tip, tratamentul diferă.
Dar, intotdeauna, primul pas este reducerea luxației.
Practic, medicul repoziționează anatomic humerusul la nivelul articulației gleno-humerale. E importantă verificarea statusului neuro-vascular și după consultul ortopedic, se va apela la recuperare cu sau fără tratament artroscopic.
Cele mai folosite forme de tratament sunt:
- Reducerea prin manevra Hipocrate, procedura Von Artl, Miltch, Stimson, etc. Manevra Hipocrate: aceasta este cea mai veche metoda de tratament, insa cu rezultate foarte bune. Prin metoda Hipocrate, oasele sunt readuse în poziția normală. Este necesară sedarea pacientului, deoarece această metodă provoaca dureri.
- Imobilizarea după repoziționarea capului humeral: dupa repoziționare, este necesară imobilizarea. În cele mai multe cazuri imobilizarea se face în bandaj Dessault, timp de aproximativ 3 săptămâni. După aceasta perioadă se recomandă efectuarea unui nou R.M.N.
- Artroscopia de umăr: fiind o metodă minim-invazivă, cu ajutorul unor incizii de dimensiuni mici, medicul va putea să trateze problemele apărute. Cel mai des se folosește tehnica Bankart.
- Intervenția chirurgicală clasică: aceasta este folosită în cazul luxațiilor vechi (înveterate) sau în cazul în care luxațiile au recidivat. Aceasta presupune incizii la nivelul umărului, urmate de desfacerea planurilor subtegumentare și repunerea capului humeral în poziția corectă și fixare cu ajutorul unor brose. După 3-4 săptămâni post-operator, brosele sunt extrase. În limbaj medical, aceste intervenții sunt cunoscute drept tehnica Wilson.
- Fizioterapie, kinetoterapie: pentru o recuperare totală, medicul vă va recomanda o serie de exerciții.
- Administrarea de antiinflamatoare.
Recuperarea după o luxație de umăr
În cazul unei artroscopii de umăr sau intervenție chirurgicală, pacientul va avea nevoie de o singură zi de spitalizare. După acestea, se recomandă purtarea unei orteze pe parcursul următoarelor 3-6 săptămâni până la vindecarea primară a parților moi.
Medicul va prescrie anumite medicamente antiinflamatoare pentru diminuarea oricărei dureri. Pentru o vindecare completă este necesară o perioadă de cel puțin 6 luni lipsită de activități ce pot produce o nouă luxație.
Lasă un răspuns