Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Blog

Sanatate

Luxatie umar- cand se intampla si cat de grava este?

Luxatie umar- cand se intampla si cat de grava este?

Umarul este cea mai mobila articulatie a corpului nostru. O luxatie umar sau dislocarea umarului reprezinta una dintre cele mai severe si intalnite traumatisme din cadrul ortopediei. Din pacate, este si una dintre cele mai neglijate afectiuni de catre pacient.

Luxatie umar- cand apare?

In cele mai multe cazuri, luxatia de umar este consecinta unui traumatism grav, de exemplu, o cadere sau o accidentare, in cazul sportivilor. De fapt, ce inseamna o luxatie? Este pierderea raportului osos (contactului) intre humerus si cavitatea glenoida.

In functie de directia deplasarii osului, exista mai multe tipuri de luxatii:

  •  Anterointerne
  • Posterioare
  • Superioare
  • Inferioare

O alta clasificare a luxatiilor este urmatoarea:

1. Luxatie totala: luxatie completa a umarului, atunci cand capul humeral iese total din cavitatea glenoida a scapulei.

2. Subluxatie: luxatie incompleta a umarului, atunci cand intre capul humeral si cavitatea glenoida a scapulei mai exista contact.

Luxatie umar- simptome

In cazul in care suferiti o discolare de umar, primele semne sunt: durerea acuta, un zgomot asemanator cu o pocnitura la nivelul articulatiei, invinetire si deformare.

Luxatie umar- metode de tratament

Deoarece reprezinta un traumatism grav, luxatia de umar trebuie tratata imediat. Astfel, se recomanda apelarea la un medic ortoped, in cel mai scurt timp posibil. In functie de tip, tratamentul difera. Dar, intotdeauna, primul pas este reducerea luxatiei. Practic, medicul repozitioneaza anatomic humerusul la nivelul articulatiei gleno-humerale. E importanta verificarea statusului neuro-vascular si  dupa consultul ortopedic, se va apela la recuperare cu sau fara tratament artroscopic.

Cele mai folosite forme de tratament sunt:

1. Reducerea prin manevra Hipocrate, procedura Von Artl, Miltch, Stimson, etc. Manevra Hipocrate: aceasta este cea mai veche metoda de tratament, insa cu rezultate foarte bune. Prin metoda Hipocrate, oasele sunt readuse in pozitia normala. Este necesara sedarea pacientului, deoarece aceasta metoda provoaca dureri.

2. Imobilizarea dupa repozitionarea capului humeral: dupa repozitionare, este necesara imobilizarea. In cele mai multe cazuri imobilizarea se face in bandaj Dessault, timp de aproximativ 3 saptamani. Dupa aceasta perioada se recomanda efectuarea unui nou RMN.

3. Artroscopia de umar: fiind o metoda minim-invaziva, cu ajutorul unor incizii de dimensiuni mici, medicul va putea sa trateze problemele aparute. Cel mai des se foloseste tehnica Bankart.

4. Interventia chirurgicala clasica: aceasta este folosita in cazul luxatiilor vechi (inveterate) sau in cazul in care luxatiile au recidivat. Aceasta presupune incizii la nivelul umarului, urmate de desfacerea planurilor subtegumentare si repunerea capului humeral in pozitia corecta si fixare cu ajutorul unor brose. Dupa 3-4 saptamani post-operator, brosele sunt extrase. In limbaj medical, aceste interventii sunt cunoscute drept tehnica Wilson.

5. Fizioterapie, kinetoterapie: pentru o recuperare totala, medicul va va recomanda o serie de exercitii.

6. Administrarea de antiinflamatoare.

Recuperarea dupa o luxatie de umar

In cazul unei artroscopii de umar sau interventie chirurgicala, pacientul va avea nevoie de o singura zi de spitalizare. Dupa acestea, se recomanda purtarea unei orteze pe parcursul urmatoarelor 3-6 saptamani pana la vindecarea primara a partilor moi. Medicul va prescrie anumite medicamente antiinflamatoare pentru diminuarea oricarei dureri. Pentru o vindecare completa este necesara o perioada de cel putin 6 luni lipsita de activitati ce pot produce o noua luxatie.

Write a Comment