Coafa rotatorilor este un grup de patru mușchi și tendoanele lor care înconjoară articulația umărului, oferind stabilitate și permițând mișcarea. O ruptură a coafei rotatorilor apare atunci când unul sau mai multu dintre aceste tendoane sunt rupte, fie parțial, fie complet.
Leziunea coafei rotatorilor este o leziune comună, în special în cazul persoanelor care efectuează mișcări repetitive deasupra capului, cum ar fi sportivii. Totuși, leziunile pot apărea și ca urmare a îmbătrânirii, deoarece tendoanele se pot slăbi în timp.
Simptomele unei rupturi ale coafei rotatorilor pot include durere la nivelul umărului, slăbiciune, dificultăți la ridicarea sau mișcarea brațului și un pocnet ce apare la mișcările umărului.
Opțiunile de tratament pentru leziunea coafei rotatorilor pot inclute tratamentul medicamentos, kinetoterapie, infiltrații și in unele cazuri intervenția chirurgicală. Este important să solicitați asistență medicală dacă bănuiți că aveți o ruptură a coafei rotatorilor, deoarece starea se poate agrava în timp.
Pregătirea pentru intervenția chirurgicală de reinserție a tendoanelor mușchilor coafei rotatorilor implică mai mulți pași pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil și a minimiza riscul de complicații.
- Evaluarea medicală. Medicul chirurg ortoped va efectua un examen fizic și va evalua investigațiile imagistice (Radiografie, R.M.N., Ecografie) pentru a determina amploarea leziunii.
- Renunțați la fumat și evitați alcoolul. Fumatul și alcoolul pot interfera cu procesul de vindecare, așa că este important să renuntați la fumat și limitați consumul de alcool înainte și dupa operație.
- Urmați recomandările medicale. Medicul chirurg vă va oferi recomandări specifice despre ceea ce ar trebui și nu ar trebui să faceți înainte de operație, cum ar fi evitarea anumitor medicamente, oprirea mâncatului și a băuturilor cu un anumit număr de ore înaintea operației. Efectuați anumite exerciții specifice pentru a va întări musculatura umărului preoperator.
- Înțelegeți procedura. Este important să intelegeți ce va implica interventția chirurgicală și să aveți așteptări realiste. Este important să înțelegeți toate riscurile și posibilele complicații.
- Pregătiți-vă casa. Asigurați-vă că locuința dumneavoastră este sigură și confortabilă pentru recuperare. Este posibil să fie necesar să mutați mobilierul sau alte obiecte pentru a crea o cale liberă, pentru a reduce riscul de cădere.
- Planificați îngrijirea postoperatorie. Va trebui să urmați recomandarile chirurgului dumneavoastră, care pot include administrarea anumitor medicamente, participarea la proceduri de recuperare și evitarea anumitor activități pentru o perioadă lungă de timp.
Urmând aceste sfaturi și lucrând îndeaproape cu echipa medicală, vă puteți pregăti pentru o intervenție chirurgicală reușită și puteti minimiza riscul de apariție al complicațiilor postoperatorii.
Lasă un răspuns