Recuperarea după protezarea șoldului

Înapoi la Blog
Recuperarea-după-protezarea-șoldului

Recuperarea după protezarea șoldului

Artroplastia totală de șold sau protezarea șoldului, este o procedură chirurgicală în care o articulație de șold deteriorată este înlocuită cu o proteza artificială.

Procedura este de obicei recomandată persoanelor cu artroză severă de șold.

Intervenția chirurgicală poate oferi o ameliorare semnificativă a durerii și poate îmbunătăți funcția și calitatea vieții pentru mulți pacienți.

Recuperarea după protezarea totală a șoldului implică de obicei o perioadă de fiziokinetoterapie pentru a ajuta pacientul să își recapete puterea și mobilitatea.

Durata timpului de recuperare poate varia în funcție de starea generală de sănătate a pacientului și de amploarea intervenției chirurgicale.

Recuperare în spital

Recuperarea după protezarea șoldului în spital începe de obicei în primele 24 de ore post-operator și este concepută pentru a ajuta pacienții să își reia activitățile uzuale cât mai repede și în siguranță posibil.

 

Controlul durerii

În urma intervenției chirurgicale de protezare a șoldului, este posibil ca pacienții să experimenteze o anumită durere și disconfort.

Medicul curant si personalul spitalului vor lucra cu pacientul pentru a gestiona durerea și a se asigura că este confortabil.

La început cel mai probabil veți primi calmante intravenos (perfuzie), fiind înlocuite la externare cu pastile sau injecții.

Mobilizarea

Kinetoterapia este o componentă importantă a procesului de recuperare după protezarea șoldului. Pacienții vor lucra cu un kinetoterapeut pentru a efectua exerciții ce ajută la îmbunătățirea forței, a amplitudinii mișcărilor și a mobilității.

 

Dispozitive de mers

În stadiile incipiente ale recuperării, pacienții au nevoie de dispozitive de asistență pentru mers, cum ar fi cadrul de mers sau cârjele.

Kinetoterapeutul va lucra împreună cu pacientul pentru a determina dispozitivele de mers adecvate și va oferi asistență pentru utilizarea acestora.

 

Educatie si consiliere

Recuperarea în spital poate include, de asemenea, educație și consiliere pe teme precum nutriția, gestionarea durerii și modificările stilului de viață care pot ajuta la recuperare.

 

Perioada internării

Timpul petrecut de pacient în spital depinde de starea sa de sănătate și de amploarea intervenției chirurgicale. În general perioada internării este de 2-3 zile.

Îngrijirea operației

  • Mențineți pansamentul curat și uscat. Pansamentul trebuie schimbat zilnic;
  • Pacientului îi este interzis să facă duș sau baie înainte de îndepărtarea firelor de sutură (firele de sutura se extrag la 14-21 de zile); În cazul în care se incizia se înroșește sau începe să supureze, pacientul trebuie să comunice acest lucru medicului curant;
  • Reevaluare periodică.

Acasă

Recuperarea după protezarea șoldului continuă la domiciliu odată ce sunteți externat din spital.

Urmând instrucțiunile medicului curant și începerea unui program de recuperare, sunt aspecte cruciale pentru o recuperare completă.

  • Îndepărtați covoarele ce pot provoca alunecări. Reamenajați mobila, pentru a facilita deplasarea cu cadru sau cârje.
  • Instalarea unui scăunel pentru duș și înălțător pentru scaunul de toaletă.
  • Utilizați dispozitive ajutătoare, cum ar fi un încălțător cu mâner lung, burete de baie cu mâner lung, etc.

Medicație

  • Tratamentul anticoagulant. Se recomandă administrarea anticoagulantelor pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge;
  • Tratament antialgic. Se administrează pentru primele 7-10 zile sau la nevoie;
  • Tratament antibiotic. Se utilizează în cazul în care există riscul unei infecții bacteriene.

Reluarea activității uzuale

Momentul pentru reluarea activităților normale după protezarea șoldului variază în funcție de starea generală de sănătate, de amploarea leziunilor de la nivelul șoldului înainte de operație și de tipul de activități pe care pacientul dorește să le reia.

Este obligatoriu să respectați recomandările medicului curant și sa creșteți treptat nivelul de activitate pe măsura ce vă recuperați.

 

  • Sprijinul pe picior

Medicul curant și kinetoterapeutul vă vor oferi toate detaliile legate de sprijinul pe membrul operat.

Recomandările depind de timpul de implant și alți factori relevanți în cazul dumneavoastră. În general este permis sprijinul parțial a doua zi post-operator.

 

  • Șofatul

Puteți reîncepe să conduceți mașina la 4-8 săptămâni de la operație. Perioada poate varia, în funcție de șoldul operat și de tipul cutiei de viteze.

 

  • Poziția de somn

Puteți dormi pe spate, cu picioarele ușor depărtate (pentru a evita luxația protezei) sau pe o parte cu o pernă între picioare pentru o perioadă de cel puțin 6 săptămâni.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la Blog