Complicațiile postoperatorii în cazul protezelor de șold

Înapoi la Blog
Complicațiile postoperatorii în cazul protezelor de șold

Complicațiile postoperatorii în cazul protezelor de șold

Artroplastia totală de șold este o procedură chirurgicală în care un șold deteriorat este înlocuit cu o proteză.

Acest tip de intervenție este efectuată de obicei pentru a scădea durerea și pentru a îmbunătăți mobilitatea la pacienții diagnosticați cu artroză, fracturi de sold sau alte afecțiuni ce nu au răspuns la tratamentul conservator.

Deși intervenția chirurgicală de protezare a șoldului este în general sigură și eficientă, aceasta implică anumite riscuri, inclusiv infecții, apariția cheagurilor de sânge și luxația protezei.

Principalele complicații postoperatorii în cazul protezării soldului sunt:

 

  • Infecția. Pre și postoperator, pacientului îi sunt administrate antibiotice, pentru a reduce riscul infecțios. Totuși riscul de apariție al unei infecții imediat postoperator sau la o perioadă mai lungă este mic.
    Acest risc este crescut în cazul persoanelor ce suferă de diabet zaharat, obezitate sau prezintă multiple boli asociate.
    Simptomele pot include febră, frisoane, roșeață, căldură locală.
  • Tromboza venoasă profundă și trombembolismul pulmonar. Formarea cheagurilor de sânge în venele de la nivelul membrului inferior, reprezintă un risc în cadrul tuturor intervențiilor de la nivelul membrului inferior.
    Riscul de apariție poate fi diminuat prin utilizarea tratamentului anticoagulant, mobilizare precoce și purtarea de ciorapi medicinali.
    Principalul pericol este reprezentat de migrarea cheagurilor la nivel pulmonar, cauzând dificultăți în respirație, durere în piept, iar în anumite cazuri decesul.
  • Luxația protezei. În special în primele luni după operație există un risc crescut de luxație. Pacienții sunt sfătuiți să evite anumite mișcări și poziții (în special în timpul somnului) care ar putea provoca luxația protezei.
  • Leziuni vasculare sau nervoase. Intervenția chirurgicală poate provoca leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge din apropierea șoldului. în cazul leziunilor nervoase, aceste leziuni se pot vindeca de la sine sau nu.
    În cazul în care nu se recuperează este necesară utilizarea unei orteze de mers pentru gleznă.
  • In timpul protezării șoldului sau la o anumită perioadă de timp există riscul fracturării pelvisului sau femurului.
    În cazul fracturării la o perioadă de timp de la protezarea inițială, este necesară o nouă intervenție pentru stabilizarea fracturii.
  • Degradarea protezei. În timp proteza de șold se poate slăbi sau uza, indiferent de tipul acesteia, cimentată sau necimentată, ceea ce va necesita o nouă intervenție chirurgicală, în care se practică revizia protezei.
  • Durerea este un efect secundar comun al protezării șoldului, dar de obicei se ameliorează în câteva săptămâni până la câteva luni.
    Totuși, în unele cazuri pacienții pot prezenta dureri cronice, ce pot necesita un tratament suplimentar.
  • Inegalitatea de membre. De obicei, după protezarea șoldului, lungimea membrelor inferioare va fi egală sau există posibilitatea unei diferențe de până la un centimetru.
    Dacă această inegalitate va deranjează, puteți purta un înălțător în pantof pentru a compensa diferența.

Este important de reținut ca multe dintre aceste complicații sunt rare, iar majoritatea pacienților au un rezultat de succes după protezarea șoldului.
Cu toate acestea, pacienții ar trebui să discute cu medicul curant potențialele riscuri și beneficii ale acestei proceduri pentru a lua o decizie informată, dacă această intervenție reprezintă opțiunea potrivită pentru ei.

Totuși, este de reținut faptul că nu există chirurgie fără riscuri și fără complicații!

 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la Blog