Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Blog

Sanatate

Luxatie de rotula, un traumatism serios al genunchiului

Luxatie de rotula, un traumatism serios al genunchiului

O luxatie de rotula se intampla atunci cand rotula se deplaseaza de la locul ei, in afara santului femural. Cel mai frecvent, luxatia de rotula se produce in urma unei lovituri.

 Ce este o luxatie de rotula?

Rotula este un os sesamoid, scurt si turtit, care face parte din articulatia genunchiului si care se gaseste in masa tendonului cvadricipital. Este osul care face legatura intre muschii coapsei si tibie. In mod normal, cand se produce o miscare, prin flexare sau extensie, rotula se deplaseaza in sus sau in jos. Dar, atunci cand genunchiul sufera o trauma ( o lovitura puternica, o cadere in genunchi) sau se produce la nivelul sau o miscare mult prea brusca, se produce o luxatie de rotula. Mai exact, rotula iese din sfera sa, alunecand in exteriorul genunchiului. 

O luxatie de rotula se poate intampla in 2 situatii:

  1. Pe fond traumatic – in urma unei traume la nivelul genunchiului
  2. Pe fond netraumatic – atunci cand exista afectiuni preexistente, precum displazia trohleara sau  anteversia exagerata a colului femural

Cum te simti cand ai o luxatie de rotula?

Iti dai seama ca ai o problema la nivelul genunchiului in urma durerii pe care o resimti. Durerea brusca si intensa este principalul simptom al luxatiei de rotula. In urma instalarii acesteia, miscarile tale devin limitate. Iti este din ce in ce mai greu sa-ti misti piciorul si imposibil sa il indrepti. Un alt semn ca ceva nu este in regula, il reprezinta faptul ca genunchiul incepe sa se umfle. Genunchiul devine instabil, dand senzatia ca rotula aluneca constant sau ca iti trosneste genunchiul.

Daca simptomele persista timp de mai multe zile, este indicat sa consultati de urgenta un medic ortoped.

Care sunt cauzele luxatiei de rotula?

Principala cauza a luxatiei este traumatismul. Acesta se poate produce in urma unei lovituri sau a miscarii bruste a piciorului, in special la schimbarea de directie, care se poate intampla in timp ce dansezi sau practici o forma de sport. Alte cauze care pot cauza deplasarea de rotula, sunt:

  1. Un canal femural inegal sau insuficient de adanc
  2. Ligamente slabe si articulatii foarte flexibile, in cazul copiilor

Cum este diagnosticata corect luxatia de rotula?

Luxatia de rotula poate fi diagnosticata corect doar de catre un medic ortoped. Pacientul trebuie sa mearga la un consult cu un medic, care va efectua un examen clinic si paraclinic. De cele mai multe ori, pacientul se prezinta cu luxatia redusa, dar asta nu inseamna ca problema medicala este rezolvata. Fara diagnostic exact si tratament adecvat, problemele de sanatate se pot agrava. Prima etapa a diagnosticarii este reprezentata de o discutie cu pacientul si o anamneza asupra istoricului sau medical, dar si de examinarea genunchiului, piciorului si soldului.

Pentru un diagnostic de certitudine, medicul ortoped va avea nevoie de o serie de investigatii imagistice, precum radiografia (fata, profil si axiala), RMN sau CT cu masuratori ( TT-TG masoara distanta dintre tuberozitatea tibiala si santul trohlear. In mod normal este mai mica de 20mm)

Tratament si recuperare

O luxatie de rotula poate fi tratata in feluri:

  1. Nechirurgical (ortopedic). Presupune reducerea luxatiei, imobilizarea in orteza, repaos si tratament antiinflamator.
  1. Chirurgical. Daca esti deja la a doua sau a treia luxatie de rotula, s-ar putea sa ai nevoie de interventie chirurgicala. Aceasta se efectueaza dupa realizarea investigatiilor imagistice si la recomandarea unui medic ortoped chirurg in care ai incredere. Interventia chirurgicala vizeaza suturarea ligamentelor si corectia osului.

Perioada de recuperare

In cazul luxatiilor de rotula, indiferent ca sunt tratate chirurgical sau ortopedic, cea mai importanta periaoda este cea de recuperare. Aceasta perioada poate sa dureze 2-6 luni, in functie de gravitatea luxatiei si presupune 3 faze. Este foarte important pentru sanatatea piciorului sa fie respectata, scopul recuperarii fiind acela de a restabili mobilitatea piciorului si de a intari musculatura.

  1. Prima faza: genunchiul este imobilizat in orteza. Dureaza in jur de 2 saptamani.
  2. A doua faza: piciorul incepe sa fie flexat, cu ajutorul kinetoterapiei. Gradul de flexare ajunge pana la 60 de grade. Dureaza intre 2 si 4 saptamani.
  3. A treia faza: pacientul incepe sa se miste, in limitele de suportabilitate a durerii. Aceasta etapa incepe dupa 4 saptamani si are ca scop flexarea completa a genunchiului.

Pentru sportivii de performanta sau pentru persoanele foarte active, intoarcea la activitate este recomandata in urma unui examen clinic cu medicul ortoped, care este singurul care poate aviza reluarea activitatii.

Ai grija de sanatatea ta, incepand cu sanatatea articulatiilor. Nu neglija o luxatie si nu ignora indicatiile medicului in privinta recuperarii. Vino la un consult de ortopedie si afla cum trebuie sa te misti corect pentru a ramane sanatos!

Write a Comment