Leziunea de LIA

Ligamentul incrucisat anterior este principalul stabilizator antero-posterior si rotational al genunchiului. Leziunea ligamentului incrucisat anterior poate asocia leziuni de menisc, leziuni de ligament incrucisat posterior, de ligament colaterale si ligament antero-lateral.

Diagnosticul leziunilor de ligament incrucisat se pune pe baza examenului clinic efectuat de medicul specialist și de examenul paraclinic – R.M.N. genunchi.

Artroscopia de genunchi efectuată exclusiv în scop diagnostic nu este justificată, decât în situația în care leziunea de LIA se asociază cu o leziune “în toartă de cos” ce se luxează, a meniscului intern și determină blocajul genunchiului.

În prezent, singura variantă terapeutică pentru rupturile complete sau parțiale (ce implică peste 50% din fibrele sale) este operația de ligamentoplastie efectuată artroscopic.

Aceasta constă în înlocuirea ligamentului pacientului cu o grefă ligamentară.

Aceasta poate fi realizată din tendoanele mușchilor semitendinos și gracilis (hamstrings) sau din tendonul rotulian sau cvadricipital.

Tehnica cea mai des folosită și preferată și de doctorul ortoped Paraschiv este tehnica Hamstrings, în care grefa ligamentară este realizată din tendoanele mușchilor semtendinos și gracilis.

Celelalte 2 tehnici sunt folosite mai ales pentru operațiile de revizie ale ligamentoplastiei.

Operația constă în recoltarea tendoanelor celor 2 mușchi de la nivelul lojei postero-mediale a genunchiului.

Pentru aceasta, se practică o incizie de 2-3 centimetri pe fața anterioară a gambei, la câțiva centimetri sub rotulă și cu ajutorul unui dispozitiv special, se recoltează tendoanele celor 2 mușchi, din care se prepară ulterior grefa ligamentară.

Ulterior se pregătesc cele 2 tunele la nivel femural și tibial, la locurile de inserție ale ligamentului încrucișat.

Se introduce grefa prin cele 2 tuneluri și se fixează la nivel femural fie cu ajutorul unui buton (tight-rope), fie cu un șurub de interferență.

La nivel tibial grefa ligamentară este fixată cu ajutorul unui șurub de interferanță.

Se fac probe pentru a verifica stabilitatea genunchiului (Testul Sertarului Anterior și Testul Lachmann).

 

Cand începe și cum se desfășoară recuperarea postoperatorie?

Postoperator, pacientului i se administrează tratament anticoagulant (timp de 30 zile), pentru evitarea formării cheagurilor de sânge, tratament antiinflamator și tratament antialgic.

Aplicarea de comprese reci cu gheață ajuta la scăderea inflamației și a durerii.

Recuperarea postoperatorie începe încă din a 2-a zi, când pacientului îi este permis să meargă cu sprijin pe membrul operat.

Acest lucru este posibil cu ajutorul unei orteze de genunchi, blocate în extensie, care să permită o mișcare de flexie de maxim 15-20 grade.

Pacientul folosește această orteză la mers, timp de 3 săptămâni.

Pacientul este externat la 2 zile dupa operație, dar va continua ședințele de recuperare într-o clinică specializată pentru cel puțin încă 30 zile.

Alergatul lejer este permis la 3 luni de la operație, iar reluarea activităților sportive se face la 4-5 luni postoperator.

În cazul sportivilor de performanță, întoarcerea la sport se face mai rapid, în special datorită recuperării intensive pe care o efectuează.

Leziunea de ligament încrucisat anterior nu este o afecțiune invalidantă, dar în cazul în care este ignorată de pacient poate avea implicații serioase.

Dr Radu Paraschiv