Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Leziunea de lia

Ligamentul incrucisat anterior este principalul stabilizator antero-posterior si rotational al genunchiului. Leziunea ligamentului incrucisat anterior poate asocia leziuni de menisc, leziuni de ligament incrucisat posterior, de ligament colaterale si ligament antero-lateral.
Diagnosticul leziunilor de ligament incrucisat se pune pe baza examenului clinic efectuat de medicul specialist si de examenul paraclinic – RMN genunchi. Artroscopia de genunchi efectuata exclusiv in scop diagnostic nu este justificata, decat in situatia in care leziunea de LIA se asociaza cu o leziune “in toarta de cos” ce se luxeaza, a meniscului intern si determina blocajul genunchiului.
In prezent, singura varianta terapeutica pentru rupturile complete sau partiale (ce implica peste 50% din fibrele sale) este operatia de ligamentoplastie efectuata artroscopic. Aceasta consta in inlocuirea ligamentului pacientului cu o grefa ligamentara. Aceasta poate fi realizata din tendoanele muschilor semitendinos si gracilis (hamstrings) sau din tendonul rotulian sau cvadricipital.

Tehnica cea mai des folosita si preferata si de doctorul ortoped Paraschiv este tehnica Hamstrings, in care grefa ligamentara este realizata din tendoanele muschilor semtendinos si gracilis. Celelalte 2 tehnici sunt folosite mai ales pentru operatiile de revizie ale ligamentoplastiei.
Operatia consta in recoltarea tendoanelor celor 2 muschi de la nivelul lojei postero-mediale a genunchiului. Pentru aceasta, se practica o incizie de 2-3 centimetri pe fata anterioara a gambei, la cativa centimetri sub rotula si cu ajutorul unui dispozitiv special, se recolteaza tendoanele celor 2 muschi, din care se prepara ulterior grefa ligamentara. Ulterior se pregatesc cele 2 tunele la nivel femural si tibial, la locurile de insertie ale ligamentului incrucisat. Se introduce grefa prin cele 2 tuneluri si se fixeaza la nivel femoral fie cu ajutorul unui buton (tight-rope), fie cu un surub de interferenta. La nivel tibial grefa ligamentara este fixata cu ajutorul unui surub de interferanta. Se fac probe pentru a verifica stabilitatea genunchiului (Testul Sertarului Anterior si Testul Lachmann).

Cand incepe si cum se desfasoara recuperarea postoperatorie?

Postoperator, pacientului i se administreaza tratament anticoagulant (timp de 30 zile), pentru evitarea formarii cheagurilor de sange, tratament antiinflamator si tratament antialgic.
Aplicarea de comprese reci cu gheata ajuta la scaderea inflamatiei si a durerii.
Recuperarea postoperatorie incepe inca din a 2-a zi, cand pacientului ii este permis sa mearga cu sprijin pe membrul operat. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei orteze de genunchi, blocate in extensie, care sa permita o miscare de flexie de maxim 15-20 grade. Pacientul foloseste aceasta orteza la mers, timp de 3 saptamani.
Pacientul este externat la 2 zile dupa operatie, dar va continua sedintele de recuperare intr-o clinica specializata pentru cel putin inca 30 zile.

Alergatul lejer este permis la 3 luni de la operatie, iar  reluarea activitatilor sportive se face la 4-5 luni postoperator. In cazul sportivilor de performanta, intoarcerea la sport se face mai rapid, in special datorita recuperarii intensive pe care o efectueaza.
Leziunea de ligament incrucisat anterior nu este o afectiune invalidanta, dar in cazul in care este ignorata de pacient poate avea implicatii serioase.

Dr Radu Paraschiv