Cartilajul articular este o membrana alba sidefie ce acopera osul la nivelul articulatiilor. La nivelul genunchiului, tibia, femurul si rotula sunt acoperite de cartilajul articular. Distrugerea cartilajului articular pe suprafete mari inseamna instalarea artrozei.
Clasificare
Pentru leziunile de cartilaj, cel mai frecvent este utilizata clasificarea Outerbridge.
- Grad 0 – cartilaj normal
- Grad I – cartilaj inflamat
- Grad II – leziune partiala, cartilaj fisurat superficial si cu un diametru ce nu depaseste 1,5 cm
- Grad III – cartilaj cu fisuri profunde si cu diametru mai mare de 1,5 cm
- Grad IV – expunerea osului subcondral
Cauze leziuni de cartilaj
Defectul de cartilaj poate aparea in urma unui traumatism (pivotare, saritura, etc.), cel mai frecvent in timpul activitatii sportive. Acest eveniment este de obicei urmat de un edem (umflatura) la nivelul genunchiului si durere la mers, urcat/coborat scari etc.
In anumite cazuri aparitia leziunilor de cartilaj nu este urmarea unui traumatism semnificativ. Este cazul leziunilor degenerative, in care, dincauza scaderii calitative a tesuturilor, leziunile apar mult mai usor.
Exista si posibilitatea aparitiei leziunilor in urma unei infarctizari osoase (lipsa aportului de sange la nivelul osului subcondral) – cum se intampla in osteocondrita disecanta.
Simptomatologie
- Durere si inflamatie – leziunea de cartilaj poate cauza o durere difuza la nivelul genunchiului sau o afectarea mai severa la nivelul compartimentului afectat
- Blocaj al genunchiului – se datoreaza corpilor liberi intraarticulari
- Edem (umflatura)
Diagnostic leziuni de cartilaj
Leziunea de cartilaj este greu de diagnosticat doar pe baza istoricului si a examenului clinic si poate fi usor confundata cu o leziune de menisc. Pentru un diagnostic corect sunt necesare investigatii imagistice precum:
- Radiografia de genunchi – trebuie intotdeauna efectuata “in incarcare”. Este necesara pentru a exclude alte cauze de dureri: fracturi sau artroza
- RMN (rezonanta magnetica nucleara) – ii aduce informatii mai precise doctorului ortoped pentru diagnostic si identifica si leziunile ce nu modifica dimensiunile spatiului articular si axul membrelor
Tratament leziuni de cartilaj
-
Profilaxia si tratamentul igieno-dietetic
- Scadere ponderala – mentinerea indicelui de masa corporala (BMI) la valori normale
- Mentinerea unui nivel de activitate rezonabil
- Evitarea tratamentului cu medicamente cu o etiologie posibila a necrozelor osoase sau cartilaginoase ( cortizonice ).
-
Tratamentul condroprotector
- Infiltratii cu substante vascoelastice
- Nechirurgical ( conservator)
Protocolul RICE – REST, ICE, COMPRESSION, ELEVATION. In cazul leziunilor de cartilaj se poate administra un tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene si fizioterapie.
-
Chirurgical
Exista multiple variante chirurgicale pentru tratamentul leziunilor de cartilaj, iar decizia trebuie luata de medicul ortoped in functie de dimensiunea leziunilor.
- Condroplastia prin abraziune – se recomanda in leziuni de grad mic I-II si presupune indepartarea resturilor de cartilaj impreuna cu o cantitate mica de os sclerotic. Tehnica se efectueaza artroscopic.
- Microfracturi – se recomanda in leziuni de grad mic I-II. Reprezinta o tehnica de stimulare a maduvei osoase. Dupa stabilizarea cartilajului restant se practica niste perforatii ale osului astfel incat sangele provenit din maduva osoasa sa ajunga la suprafata osului si sa genereze aparitia unui neocartilaj. Tehnica se efectueaza artroscopic.
In leziunile de grad III-IV sau cele cu un diametru de peste 1cm patrat se recomanda proceduri reconstructive: mozaicoplastia, implatarea de matrice condrala ( AMIC ).
- Mozaicoplastia ( transfer autolog de grefa osteocondrala ) – tehnica presupune prelevarea unor cilindrii osteocondrali prelevati din zone neportante sanatoase de la nivelul aceluiasi genunchi, care inlocuiesc cilindrii de aceleasi dimensiuni prelevati din zona afectata.
- Implantarea de matrice condrala ( AMIC ) – este tehnica preferata in leziunile de grad III-IV sau leziuni ce depasesc 1,5 cm patrati. Presupune adaugarea unei matrici de colagen (ChondroGide). Dupa indepartarea tesutului afectat si efectuarea de microfracturi, se aplica matricea de colagen care acopera osul si faciliteaza aparitia unui nou tesut. Tehnica poate fi efectuata artroscopic sau prin mini-artrotomie.
Cand mergem la medic
Daca in urma tratamentului conservator (protocolul RICE) si al tratamentului cu antiinflamatorii nesteroidiene nu exista o ameliorare a simptomatologiei sau apar simptome mecanice (blocaj al genunchiului) trebuie sa va adresati cat mai rapid unui medic ortoped.