Infiltrațiile PRP

Înapoi la Blog

Infiltrațiile PRP

Terapia PRP(platelet rich plasma) în cadrul leziunilor musculo-scheletale presupune administrarea unei plasme cu o concentrație foarte mare de factori de creștere, ce au un rol esențial în procesul de vindecare al leziunilor de la nivelul mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și articulațiilor. 

Ce este plasma îmbogățita cu trombocite (PRP)?

În componența sângelui găsim plasma, care reprezintă componenta lichida dar și componente solide : celule roșii, celule albe și trombocite. In afara rolului esențial în coagularea sângelui, trombocitele au in componența lor factori de creștere(proteine) ce au un rol important în procesul de vindecare a leziunilor de la nivelul mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și articulațiilor. PRP se obține prin recoltarea sângelui  propriu al pacientului. Sângele se centrifughează timp de 10 minute la 3200-4000 RPM astfel obținându-se o concentrație a factorilor de creștere de aproximativ 10-15 ori mai mare decât cea a sângelui normal.

Modul de acțiune al PRP

Deși nu este cunoscut în momentul de fata modul de acțiune al PRP, testele de laborator au arătat o “grăbire” a vindecării datorita concentrației crescute de factori de creștere. Exista 2 tipuri de tratament cu PRP:

  1. Administrarea locala la nivelul zonei afectate – de exemplu in tendinita Ahileană, sau epicondilita laterală a cotului(tenis elbow)
  2. Postoperator – în cazul unor anumite intervenții chirurgicale – de exemplu după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior sau sutura de menisc. 

Indicațiile infiltrațiilor cu PRP

În urma studiilor clinice au fost evidențiați numeroși factori ce influențează efectele infiltrațiilor cu PRP:

  1. Regiunea anatomica tratata
  2. Starea generala a pacientului
  3. Tipul de leziune: acută (apărută în urma unui traumatism recent) sau cronica (o leziune apăruta in timp)

Conform studiilor recente infiltrațiile PRP au o eficacitate crescută în cazul afecțiunilor cronice cum ar fi – epicondilita laterala(tennis elbow), inflamația tendonului rotulian(jumper’s knee) sau tendinita tendonului rotulian. Leziunile sportive – cum ar fi leziunile ligamentare, entorsele de genunchi, etc au fost tratate cu success în cazul sportivilor de performanță folosind terapia PRP.

Postoperator – infiltrațiile cu PRP se pot folosi și în cazul anumitor operații pentru a accelara procesul de vindecare cum ar fi : leziunile ligamentului incrucisat, leziunile de menisc sau leziunile coafei rotatorilor.

Leziunile de cartilaj reprezintă o alta indicație a infiltrațiilor PRP. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la Blog