Ce este protocolul R.I.C.E.?
Protocolul R.I.C.E. a fost conceput pentru a ghida pacientii in principiile de tratare si de prevenire a agravarii leziunilor, odata ce acestia au ajuns acasa. R.I.C.E. este folosit cel mai adesea in cazul entorselor.
R= Rest (repaus/odihna): Pacientii sunt sfatuiti sa evite activitatile solicitante pentru primele 48 ore de la producerea accidentarii. Suprasolicitarea zonei afectate agraveaza inflamatia si durerea si poate sa prelungeasca durata pana la vindecare.
Pacientul poate sa isi desfasoare activitatile zilnice in masura tolerabilitatii algice. Daca leziunea este la nivelul gleznei, pacientul este sfatuit sa evite pe cat posibil suportarea greutatii pe membrul afectat 1-2 zile. Daca leziunea este la nivelul membrului superior se poate apela la un sling sau alta metoda prin care greutatea membrului superior sa fie sustinuta pasiv.
I= Ice (gheata): Aplicarea de gheata pe zona afectata. Gheata nu trebuie aplicata direct pe piele ci invelita intr-un strat de material pentru a preveni degeraturile si se mentine pe zona afectata aproximativ 10-15 minute la fiecare 2-3 ore in primele zile de la producerea accidentului. Acest pas ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei.
C= Compression (comprimare): Este sugerata invelirea zonei afectate cu o fasa elastica medicala pentru a preveni tumefierea suplimentara. Fasa trebuie sa inveleasca zona in mod confortabil si sa nu intrerupa circulatia.
E= Elevation (pozitie procliva): Pacientul trebuie sa mentina zona afectata ridicata deasupra nivelului inimii cat de mult si de des posibil. In cazul in care leziunea este la nivelul membrului inferior, pacientul poate aseza 1-2 perne sub gamba cand se odihneste la pat sau poate sa mentina membrul superior intr-un sling daca afectiunea este de exemplu la nivelul mainii.
Articol scris de: Dr. Horea Pop
Lasă un răspuns