Tenosinovita De Quervain

Înapoi la Blog
Tenosinovita-De-Quervain

Tenosinovita De Quervain


Ce este tenosinovita De Quervain?

Tenosinovita De Quervain este o afecțiune care afectează tendoanele de pe partea degetului mare a încheieturii mâinii, provocând durere și disconfort.

Numită după chirurgul elvețian Fritz de Quervain, care a identificat prima afecțiune în 1895, această boală afectează în primul rând tendoanele care controlează mișcarea degetului mare.

Cauze

Simptome

Recunoașterea simptomelor tenosinovitei De Quervain este crucială pentru diagnosticarea precoce și tratamentul eficient. Simptomele comune includ:

  • Durere și edem – durerea la baza degetului mare și de-a lungul încheieturii este un simptom caracteristic;
  • Dificultate la apucare sau ciupire – persoanele cu tenosinovită De Quervain întâmpină adesea dificultăți atunci când apucă obiecte sau ciupesc cu degetul mare și arătător.
  • Rigiditate – rigiditatea degetului mare și încheieturii mâinii, în special dimineața, este un alt simptom comun;
  • Senzație de „prindere” – unii oameni pot simți o senzație de prindere sau blocaj atunci când mișcă degetul mare.

Diagnostic

Un medic poate diagnostica tenosinovita De Quervain printr-un examen fizic și prin evaluarea istoricului medical al pacientului.

Testul Finkelstein, o manevră simplă care implică îndoirea degetului mare în palmă și apoi îndoirea încheieturii spre degetul mic, poate fi efectuată pentru a provoca durerea caracteristică afecțiunii.

În unele cazuri, studii imagistice, cum ar fi radiografii ale mâinii, pot fi recomandate pentru a exclude alte cauze potențiale ale durerii încheieturii mâinii.

Opțiuni de tratament

Tratament ortopedic (nechirurgical):

  • Repaus și imobilizare – acordarea unei odihne adecvate mâinii și încheieturii mâinii afectate și evitarea activităților care exacerba simptomele este adesea prima linie de tratament. De asemenea, ți se poate recomanda imobilizarea degetului mare și a încheieturii mâinii într-o orteză
  • Gheață și medicamente antiinflamatoare – aplicarea de gheață în zona afectată și administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației.
  • Kinetoterapie – exercițiile specifice care vizează întinderea și întărirea tendoanelor afectate pot fi recomandate de un terapeut
  • Infiltrații cu corticosteroizi – în cazuri mai severe, injecțiile cu corticosteroizi direct în teaca tendonului afectat pot fi recomandate pentru a reduce inflamația și a atenua simptomele.

Tratament chirurgical:

Dacă măsurile conservatoare nu reușesc să îți ofere o ameliorare a simptomatologiei, poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală. Procedura implică eliberarea tecii tendonului constrâns pentru a atenua presiunea.

Tenosinovita De Quervain poate afecta semnificativ funcția mâinii și calitatea vieții. Recunoașterea precoce a simptomelor și intervenția promptă pot contribui la gestionarea cu succes a afecțiunii.

Dacă bănuiești că ai putea avea tenosinovită De Quervain, este esențial să  consulți un medic ortoped pentru un diagnostic adecvat și un plan de tratament personalizat.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la Blog