Ce este tendinita?
Tendinita este o afecțiune caracterizată printr-o inflamație localizată la nivelul unui tendon, fiind cauzată de ruptura parțială a fibrelor tendinoase. Tendinita se manifestă clinic prin durere și impotență funcțională.
Cauze
Deși tendinita poate să apară ca urmare a unui traumatism semnificativ, cea mai frecventă cauză este reprezentată de microtraumatismele repetate și afecțiunile degenerative ce cauzează uzura fibrelor tendinoase. Factorii de risc pentru apariția tendiniei sunt :
- Vârsta – o dată cu înaintarea în vârstă poate să apară o uzură a tendoanelor, astfel o leziune poate să apară chiar și în urma unui traumatism minor
- Tipul de sport efectuat: baschet, jogging, tenis, înot, golf etc.
- Ocupația – sunt predispuse la apariția tendinitelor persoanele ale caror meserie implică solicitări excesive și repetate ale articulațiilor
- Solicitări repetate ale unei articulații
- Schimbări de ritm ( accelerare sau încetinire bruscă)
- Alergare pe suprafața dură
Tipuri de tendinită
Tendinita poate să apară la nivelul oricărui tendon, însă cel mai frecvent sunt afectate tendoanele de la nivelul umărului, cotului (tennis elbow, golfer’s elbow), genunchiului(jumper’s knee) și gleznei (tendinita achileană).
Diagnostic
În general diagnosticul este pus în urma examenului clinic al articulației afectate, fiind efectuate diferite teste pentru evaluarea tendonului afectat. Ecografia muscoloscheletală și RMN sunt investigațiile paraclinice ce pot fi utlizate în diagnosticarea tendinitelor.
Tratament
Tratamentul presupune reducerea durerii și scăderea inflamației. În cazurile incipiente se recomandă repausul, aplicarea de comprese cu gheață, medicație antiinflamatorie, purtarea unei orteze și asocierea procedeelor de fizioterapie și kinetoterapie.
În cazul urmării tratamentului recomandat de medical ortoped, tendinitele se pot vindeca spontan, însa în cazul neglijării acestui tip de afecțiune, poate evolua către cronicitate sau o leziune tendinoasă severă.
- Simptomele pot fi ameliorate prin adimintrarea de antiinflamatorii nesteroidiene pentru o perioadă de 7-10 zile.
- Infiltrații cu corticosteroizi – au ca efect scăderea inflamației și a durerii. Tratamentul constă în administrarea a 2-3 injecții la interval de 7-10 zile
Infiltrații cu PRP (plasmă îmbogațită cu trombocite) – există studii ce arată că infiltrațiile cu PRP ajută la grabirea procesului de vindecare
Pentru un diagnostic și un plan de tratament corect, programați-vă la o consultație la un medic ortoped!
Lasă un răspuns