Cum alegi bicicleta de interior potrivită?
O întrebare care are un răspuns complex, având în vedere varietatea de modele disponibile pe piață.
Bugetul de care dispui e un criteriu important, însă nu e indicat să alegi chiar cel mai ieftin model dacă ții la confortul din timpul antrenamentului.
Nu te arunca nici la cel mai scump produs, pentru că este foarte posibil să nu îl poți folosi la capacite maximă.
În plus, trebuie să-ți mai rămână bani și pentru încălțări și pantaloni speciali.
Alege un model potrivit nevoilor tale și pe care să îl poți folosi cu plăcere, cât mai des.
„Bicicletele de interior există pe piață de câteva zeci de ani și reprezintă o variantă accesibilă de a face mișcare în propria casă și de a scăpa de kilogramele în plus. Datorită ofertei mari de biciclete de interior, să o alegi o pe cea potrivită devine o adevărată provocare,” spune dr. Radu Paraschiv, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă.
Cum alegi bicicleta de interior? Atenție la preț!
În general, cele mai ieftine biciclete de interior au doar configurațiile de bază, cum ar fi programe presetate de antrenament.
Cele cu un preț mediu sunt mai silențioase și mai stabile, iar vârful de gamă “high-end” au o configurație avansată, cum ar fi un computer mai detaliat și cu o acuratețe mai mare, multiple programe de antrenament presetate, multiple profiluri de utilizatori și garanție pentru o perioadă mai lungă.
„Înainte de a cumpăra o bicicletă de interior trebuie să vă decideți care sunt obiectivele și cât de mult doriți să utilizați bicicleta.
În special, începătorii tind să își supraestimeze abilitățile și își cumpără echipamente scumpe, fără a le folosi la capacitatea lor maximă,” a adăugat medicul ortoped care ne-a și detaliat criteriile pe care să le avem în vedere când alegem acest tip de aparat de fitness.
Cum alegi bicicleta de interior? Confortul, un criteriu de bază
Indiferent de bugetul fiecăruia, o bicicletă de interior trebuie să aibă câteva specificații de bază.
Diferite nivele de rezistență, display ce arată pulsul, viteza, durata și numărul de calorii arse sunt câteva din carcateristicile de bază care nu trebuie să lipsească.
Dar cel mai important criteriu ce trebuie avut în vedere când achiziționăm o bicicletă de fitness este confortul.
Durata antrenamentelor este destul de mare, astfel scaunul trebuie să fie confortabil, iar la pedale trebuie să aibă un sistem de prindere pentru a preveni alunecarea piciorului în timpul pedalării.
Biciclete staționare versus biciclete eliptice
Bicicletele de fitness sunt împărțite în două mari categorii: staționare și eliptice.
Ambele tipuri de biciclete se adresează aceluiași tip de exerciții și fiecare are avantaje și dezavantaje.
Cele staționare pot fi folosite, cu ușurință, indiferent de nivelul de pregătire sportivă, pe când cele eliptice sunt destinate avansaților.
De asemenea, există și biciclete potrivite pentru cei care au probleme cu articulațiile sau la nivelul coloanei vertebrale.
Bicicletele staționare se impart, de asemenea, în două categorii: biciclete staționare verticale și orizontale.
Bicicletele verticale
Prețul scăzut le face să fie printre cele mai populare.
Conform medicului ortoped, acestea sunt potrivite doar pentru a întări musculatura de la nivelul picioarelor.
Din cauza faptului că au o poziție asemănătoare celei de pe o bicicletă de exterior, zona de șezut nu este foarte confortabilă.
Există totuși câteva soluții și pentru acest neajuns: pantalonii speciali de cycling cu întăritură la nivelul șezutului sau o husă ergonomică pentru șa.
Biciclete potrivite pentru cei cu dureri articulare
Bicicletele orizontale
Acestea sunt recomandate persoanelor cu o greutate mai mare sau celor ce preferă o poziție comodă în timpul antrenamentului.
Reprezintă o variantă bună si pentru cei cu dureri articulare sau afecțiuni ale coloanei lombare, potrivit ortopedului Radu Paraschiv.
Bicicletele eliptice combină conceptul de bandă de alergat cu bicicleta de fitness.
Sunt folosite, în general de sportivii avansați care doresc să antreneze mai multe grupe de mușchi.
Indiferent de tipul de bicicletă pe care îl veți alege, este important să verificați și care e greutatea maximă admisă pe bicicletă, dar și cât cântărește bicicleta.
Acest aspect este foarte important pentru că determină stabilitatea pe care o vei avea în timpul antrenamentelor.
Cu cât o bicicletă este mai grea, cu atât va fi și mai stabilă. Un alt aspect deloc de neglijat, mai ales dacă locuiești la bloc, este ca bicicleta să fie cât mai silențioasă.
Este nevoie de echipament special
Atunci când achiziționați o bicicletă de interior, trebuie să aveți în vedere și cumpărarea unui echipament destinat acestui tip de mișcare.
„Cea mai importantă piesa a echipamentului este încălțămintea.
Sunt recomandați pantofii cu o talpă cât mai tare sau pantofi speciali de indoor cycling care au sistem ce se prinde la pedală pentru a preveni scăparea piciorului în timpul pedalării.
Legat de disconfortul provocat de șa, există pantaloni speciali ce atenuează acest disconfort sau huse speciale pentru șa,” mai spune medicul ortoped.
Cât și cum trebuie să ne antrenăm
Indiferent de obiectivele fiecăruia legate de pierderea în greutate, sportul trebuie să facă parte din această ecuație. Pentru o pierdere rapidă în greutate este recomandat să ne antrenăm de 3-4 ori pe săptămână.
„Totuși, cea mai bună metodă de a pierde rapid în greutate o reprezintă antrenamentele de tip HIIT, ce presupun alternarea intensității pentru o perioadă de 20-30 de minute astfel: 1-3 minute intensitate crescută, urmate de 3-5 minute de intensitate medie,” completează dr. Radu Paraschiv.
Medicul recomandă ca în cazul în care avem dureri la nivelul articulațiilor (șold, genunchi, gleznă) este important să consultăm un ortoped supraspecializat în traumatologia sportivă înainte de a începe activitățile sportive, pentru a evita apariția unor leziuni sau pentru diagnosticul și tratamentul unor leziuni existente.
De asemenea, pentru cei care au dureri articulare, în special la nivelul genunchiului, este recomandată bicicleta staționară orizontală.
Pedalatul lubrifiază și protejează articulațiile
„Mersul pe bicicletă este unul dintre cele mai prietenoase sporturi pentru articulații. Chiar și așa, pot apărea dureri în special la nivelul șoldurilor, genunchilor sau gleznelor.
Cel mai frecvent apar în urma suprasolicitării din timpul antrenamentelor, a echipamentului și a poziției necorespunzătoare,” a mai spus medicul specializat în traumatologie sportivă.
Totuși, mersul pe bicicletă nu cauzează un stres mare asupra articulațiilor.
Pedalarea ajută la lubrifierea articulațiilor și astfel reduce durerea și rigiditatea articulară.
De asemenea, întărirea musculaturii, în special la nivelul coapselor, ajută la protecția articulațiilor.
Un alt avantaj al mersului pe bicicletă în mod constant este faptul că ajută la controlul greutății. Kilogramele în plus reprezintă o presiune suplimentară asupra articulațiilor, în special la nivelul genunchilor.
Citește și recomandările mele privind alegerea bandei de alergat potrivite.
Lasă un răspuns