Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Blog

Sanatate

Artroscopia de genunchi – ce trebuie sa stii despre ea

Artroscopia de genunchi – ce trebuie sa stii despre ea

Artroscopia de genunchi este o procedura chirurgicala care, in acelasi timp, permite medicului sa confirme cu maxima precizie diagnosticul pus dupa consult si RMN, dar sa si rezolve problemele descoperite. Altfel spus, artroscopie facem nu pentru diagnosticare, ci pentru a rezolva toate problemele pe care le avem la nivelul genunchiului, inclusiv cele care nu au fost vazute in timpul testelor imagistice. Uneori, o simpla durere de genunchi poate ascunde afectiuni grave. Pentru ca operatiile clasice dureaza mult si necesita un timp de vindecare indelungat, artroscopia este cea mai potrivita solutie pentru cei care doresc un tratament rapid si o perioada de recuperare mai scurta. 

Ce presupune artroscopia de genunchi?

Inainte de a apela la artroscopie, este obligatoriu un consult ortopedic. In cadrul acestuia, se va decide in functie de examenul clinic si rezultatele testelor para clinice (RMN), daca este necesara sau nu o artroscopie. Artroscopia presupune introducerea unei camere video (artroscop) in zona lezata – asa este confirmat diagnosticul si in acelasi timp operator se trateaza leziunile. Nu se recomanda artroscopia doar pentru diagnostic.

In functie de decizia medicului  anestezist, se va folosi o anestezie: rahidiana sau totala. 

In timpul procedurii de artroscopie, medicul va efectua doua incizii de dimensiuni mici, de 0,5 cm, la nivelul tegumentului. Intr-una dintre incizii, va fi introdusa o camera mica, numita artroscop, pentru ca medicul sa vizualizeze direct pe monitor situatia articulatiilor si in cea de-a doua, instrumentele necesare pentru a investiga si corecta problemele depistate. Este necesara, in timpul acestei interventii, introducerea in articulatii a serului fiziologic, având ca scop dilatarea articulatiei. 

Artroscopia de genunchi dureaza pana la o ora. In primele minute se confirma diagnosticul exact, iar in urmatoarele 30-60 de minute se trateaza toate leziunile. Dupa aceasta interventie, inciziile vor fi inchise si se va aplica un bandaj elastic.

Atat ruptura de menisc, cat si alinierea gresita a rotulei, leziunile de cartilaj, dar si leziunile de ligamente incrucisate, reprezinta probleme grave ale genunchiului ce pot fi tratate prin intermediul artroscopiei. 

Esti candidatul potrivit pentru artroscopie?

Majoritatea pacientilor care apeleaza la artroscopie, sufera dureri de genunchi. Astfel, in urma unui consult, acestia sunt indrumati de catre medic spre o artroscopie.

Artroscopia la genunchi poate diagnostica si trata urmatoarele: 

1. Ruptura de menisc

2. Durere si rigiditate persistenta a articulatiei (gonartroza)

3. Cartilaj deteriorat

4. Indepartarea fragmentelor osoase sau de cartilaj libere

5. Acumulare de lichid

6. Afectiuni ale rotulei

7. Reconstructia unui ligament incrucisat anterior sau posterior

Riscurile operatiei de artroscopie de genunchi

Fiind o procedura care dureaza mai putin si ofera pacientului posibilitatea de a se vindeca mult mai repede decat in cazul operatiilor clasice, aceasta nu prezinta riscuri majore. 

Insa, dupa operatie pot aparea:

1. Infectii

2. Cheaguri de sange (tromboza venoasa)

3. Rendoarea articulatiei genunchiului (pierderea mobilitatii)

4. Acumularea sangelui in zona articulatiei (hemartroza)

5. Disconfort

6. Slabiciune musculara

Din fericire, in cazul in care postoperator, un pacient prezinta una sau mai multe complicatii din cele enumerate anterior, medicul le va trata cu usurinta.

Recuperarea dupa artroscopia de genunchi

Pacientul va putea pleca acasa dupa 24-48 de ore de la interventie. Desigur, durerea va exista, dar e minima si face parte din procesul de vindecare. Medicul va prescrie anumite medicamente   (anestezice locale, medicamente antiinflamatoare) pentru diminuarea acesteia si anticoagulant injectabil, pentru a evita producerea de cheaguri. Chiar daca unii pacienti isi pot folosi piciorul in timpul mersului, imediat dupa operatie, este posibil sa vi se recomande folosirea unor carje. Pentru reducerea durerii, puteti aplica gheata la nivelul genunchiului. Este recomandata si schimbarea bandajelor de cate ori este nevoie. Purtati ciorapi elastici sub nivelul genunchiului pentru a evita umflarea picioarelor. Exercitiile fizice sunt cel mai important punct al recuperarii post-operatorii. Urmati cu strictete sfatul medicului pentru a va recupera complet mobilitatea si flexibilitatea. O recuperare completa dupa artroscopie dureaza pana la sase saptamani.

Artroscopie vs operatie clasica

Spre deosebire de operatia clasica, cu ajutorul artroscopie, medicul poate vedea articulatii si tesuturile prin intermediul unei incizii de dimensiuni mici. Acest lucru face ca aceasta interventie sa fie una minim-invaziva. 

In metoda clasica, este necesara o incizie de dimensiuni mari pentru ca medicul sa depisteze cauza durerii. In cazul artroscopiei, datorita dimensiunilor mici ale instrumentelor chirurgicale folosite si a artroscopului, sunt necesare doar cateva incizii ceea ce duce la diminuarea durerii simtite de catre pacient.

Principalele beneficii ale artroscopiei sunt:

1. Mai putina durere resimtita

2. Un timp de vindecare redus

3. Un risc de infectie scazut

4. Pacientul poate pleca acasa la cateva ore dupa operatie

5. Pacientul isi poate relua mult mai repede activitatile

Important de retinut: chiar daca artroscopia ajuta la confirmarea cu precizie a unui diagnostic, nu este o metoda folosita exclusiv pentru diagnosticare, ci una de tratament extrem de eficienta.

Write a Comment