Fotbalul, un sport de mare intensitate care implică alergare, schimbări rapide de direcție, contact fizic și sărituri, duce adesea la diverse accidentări.
Cele mai frecvente leziuni legate de fotbal pot fi clasificate pe larg în leziuni acute (traumatisme) și leziuni de suprasolicitare (stres repetitiv).
Iată o detaliere a celor mai frecvente leziuni de fotbal:
Entorsele gleznei
Entorsele gleznei sunt unele dintre cele mai frecvente leziuni de fotbal, care apar atunci când ligamentele din jurul gleznei sunt întinse sau rupte.
Adesea cauzate de schimbări bruște de direcție, suprafețe neuniforme sau contact cu un alt jucător, ceea ce duce la răsucirea gleznei spre interior sau spre exterior.
Leziuni la nivelul genunchiului
O leziune gravă care implică ruperea LIA, unul dintre ligamentele cheie care stabilizează articulația genunchiului. Apare adesea în timpul pivotării, opririlor bruște pe un genunchi semiflexat. De asemenea, poate rezulta dintr-o lovitură directă la genunchi.
- Leziunea ligamentului colateral medial (LCM):
Implică o întindere sau ruptură a LCM, care oferă stabilitate genunchiului pe partea interioară. Rezultă frecvent dintr-o lovitură directă în exteriorul genunchiului sau răsucirea forțată a genunchiului.
- Leziunea de menisc: (https://drparaschiv.ro/servicii-ortopedie/afectiuni-genunchi/leziuni-de-menisc/)
Meniscul este o bucată de cartilaj care are rol în amortizarea șocurilor la nivelul articulației genunchiului. Leziunile pot apărea din cauza răsucirii sau rotirea genunchiului în timp ce piciorul este fixat pe sol.
Leziuni ale musculaturii ischio-gambiere
Implică întinderea sau ruperea mușchilor din regiunea posterioară coapsei. Apare de obicei în timpul sprintului sau când mușchiul este întins prea mult, adesea din cauza accelerației sau decelerației bruște.
Leziuni ale musculaturii inghinale
Încordare sau ruptură a mușchilor de pe interiorul coapsei. Adesea cauzată de mișcări laterale bruște sau de supraîntinderea mușchilor inghinali.
Leziuni ale mușchiului cvadriceps
Leziune a grupului muscular din partea din față a coapsei. Apare de obicei ca urmare a unei lovituri cu piciorul, sprint sau o lovitură directă în coapsă.
Durerea pretibială (sindromul de stres tibial medial)
Durere în partea din față a piciorului inferior, adesea din cauza inflamației mușchilor, tendoanelor și țesutului osos din jurul tibiei. Cauzată de stresul repetitiv asupra tibiei și a țesuturilor înconjurătoare, adesea din cauza alergării pe suprafețe dure sau purtării încălțămintei necorespunzătoare.
Tendinita lui Ahileană
Inflamație a tendonului lui Ahile, care conectează mușchii gambei de osul călcâiului. Rezultată din suprasolicitare, în special în activități care implică mult alergare sau sărituri.
Fracturi
Afectează în mod obișnuit tibia, fibula (peroneul) sau metatarsienele (oasele picioarelor). Adesea cauzate de o lovitură directă, ciocnire sau mișcare severă de răsucire.
Luxații
Apar atunci când capetele osoase sunt forțate din pozițiile lor normale, în special în articulații precum umărul sau degetele. Adesea cauzată de căderi, ciocniri sau aterizări incomode.
Lasă un răspuns