Să ai o poşetă frumoasă, dar şi încăpătoare sunt două criterii de alegere a acestui accesoriu feminin în special.
Iar întrebarea ce are o femeie în poşetă încă strârneşte curiozitate.
Însă pe termen lung, o geantă grea purtată pe acelaşi umăr lasă urme la propriu şi este nevoie de o vizită la cabinetul de ortopedie. Am dezbătut subiectul cu un medic chirurg ortoped, specializat în traumatologie sportivă – dr. Radu Paraschiv.
Ei bine, dacă aţi deschide poşetele unor doamne şi domnişoare aţi putea observa că au la purtător mici căsuţe – de la obiecte de strictă necesitate – chei, portofel, telefon, la trusa de machiaj, la medicamente, plasturi, mâncare, dar chiar şi haine de schimb, iar mamele cu copii mici au şi o trusă pentru cel mic.
Este bine să fii pregătit pentru orice. Însă totul cade la propriu şi la figurat pe greutatea umerilor. Sunt aceştia pregătiţi oare pentru asemenea bagaj zi de zi?
CSÎD: Cum poate fi definit umărul?
Dr. Radu Paraschiv: „Articulaţia umărului este cea mai complexă şi mobilă articulaţie a corpului, ce permite o gamă largă de mişcări a membrului superior. Umărul este format prin unirea a 3 oase: humerus (osul braţului), clavicula şi scapula”.
Tendinitele pot fi cauzate şi de purtarea genţilor grele pe un umăr în ani de zile
CSÎD: Riscă femeile ce poartă poşete grele zi de zi să aibă probleme cu umărul?
Dr. Radu Paraschiv: Cel mai frecvent geanta este purtată pe un singur umăr. Acest lucru cauzează o distribuţie inegală a greutăţii, ceea ce va conduce la o afectare a posturii ce cauzează dureri la nivelul regiunii cervicale şi a umărului. Totodată suprasolicitarea musculaturii din regiunea umărului poate cauza o inflamaţie locală şi în cele din urmă la apariţia tendinitelor.
Alegeţi poşete din materiale uşoare şi alternaţi umerii
CSÎD: Cum ar arăta şi câte kilograme ar avea o poşetă, şi cum să fie bareta poziţionată?
Dr. Radu Paraschiv: Nu există un consens referitor la greutatea unei genţi, dar Academia Americană de Ortopedie (AAOS – American Academy of Orthopaedic Surgeons) a emis câteva recomandări referitoare la purtarea unei genţi:
- Nu purtaţi geanta pe acelaşi umăr pentru o lungă perioadă de timp;
- Mutaţi geanta de pe un umăr pe altul sau purtaţi bareta în diagonală (pe umărul opus părţii pe care se află geanta)
- Alegeţi o geantă fabricată din materiale uşoare (de exemplu cele din microfibre în locul genţilor de piele)
- Dacă este posibil folosiţi un ghiozdan pentru o distribuire cât mai bună a greutăţii
- Alegeţi genţi cu multiple buzunare interioare – acest lucru ajută la o distribuţie mai bună a greutăţii.
Lasă un răspuns