Nu iti pune singur diagnosticul, lasa medicul ortoped sa o faca! Solicita o programare

Blog

Sanatate

Infiltratii articulare – ce ar trebui sa stii despre ele

Infiltratii articulare – ce ar trebui sa stii despre ele

Infiltratii articulare – reprezinta solutia non-invaziva de tratament in cazul durerii si a mobilitatii scazute aparute la nivelul unei articulatii. Acestea se realizeaza prin injectarea diverselor tipuri de medicamente in articulatie sau tesuturile moi din jurul articulatiei. Cele mai frecvente zone sunt genunchiul, umarul si cotul. Cea mai frecventa utilizare este in cazul persoanelor cu artroza. Artroza este caracterizata printr-un amestec de procese degenerative ale cartilajul articular asociat cu inflamatie. Artroza a apare cel mai frecvent la nivelul genunchiului, soldului, coloanei vertebrale si articulatiilor interfalangiene.

De ce sunt benefice infiltratiile?

Tratamentele au fost dezvoltate pentru administrare locala pentru a reduce consecintele sistemice ale artrozei, precum infiltratiile articulare injectabile. Tratamentul artrozei incepe cu tratamentul conservator, ce presupune educarea pacientului. Continua prin exercitii, scaderea in greutate, incalzire/racire locala, acupunctura sau terapie electromagnetica. Acestea sunt asociate tratamentului medicamentos – antiinflamatorii nesteroidiene. Atunci cand aceste terapii nu sunt eficiente, medicul ortoped recomanda infiltratiile articulare injectabile.

Printre terapiile intra-articulare cele mai des folosite de catre medicii ortopezi se numara injectiile cu corticosteroizi si acid hialuronic. Cercetari recente arata ca o alta solutie benefica pentru ameliorarea durerii sunt infiltratii articulare cu plasma bogata in trombocite. Infiltratiile articulare imbunatatesc functiile articulare si calitatea vietii pacientului.

Cine poate sa faca infiltratiile articulare si in ce situatii?

Infiltratiile intraarticulare sunt cel mai frecvent utilizate in cazul persoanelor cu artroza incipienta in cazul carora tratamentul  conservator(fiziotereapie etc) si medicamentos nu au dat roade. O data cu aparitia noilor infiltratii, indicatia infiltratiilor intra-articulare s-a largit, astfel ele putand fi utilizate si incazul leziunilor de cartilaj, tendinoase, musculare dar si postoperator in cazul suturilor de menisc, reconstructiilor ligamentului incrucisat anterior etc.

Contraindicatie principala este reprezentata de o infectie locala.

De cate feluri sunt si cu ce substante?

Infiltratii cu corticosteroizi

Injectiile cu derivati ai cortizonului sunt frecvent utilizate in diverse patologii articulare si peri-articulare. Conform noilor studii, se recomanda maximum 2 injectii la nivelul aceleiasi articulatii – un numar mai mare de injectii predispun pacientul la numeroase riscuri: osteonecroza, progresia rapida a artrozei sau fracturi subcondrale;

Infiltratii cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial de la nivelul genunchiului. Rolul lichidului sinovial este de a absorbi socurile de la nivelulu genunchiului si de a lubrifia articulatia. In cazurile severe de artroza cantitatea de lichid sinovial este scazuta. Astfel, se recomanda infiltratiile cu acid hialuronic care tind sa substituie lichidul sinovial. Exista 2 variante : tridoza(3 injectii) sau monodoza. In cazul infiltratiilor cu substanta vascoelastica nu este necesara internarea, acestea se fac in cabinetul medicului ortoped. Efectul lor dureaza aproximativ 1 an, dar durata acestui efect este diferita in fuctie de pacient (greutate, activitatea zilnica etc).

Infiltratii cu plasma

Constau in injectarea locala a plasmei ce contine o cantitate crescuta de factori de crestere. In componenta sangelui, in afara plasmei, gasim si componente solide : celule rosii, celule albe si trombocite. Trombocitele contin numerosi factori de crestere (proteine) ce au un rol important in vindecarea leziunilor de la nivelul cartilajului, meniscurilor, ligamentelor, tendoanelor si muschilor. Infiltratia presupune recoltarea sangelui pacientului, centrifugarea acestuia pentru a obtine o cantitate de 5-10 ori mai mare de trombocite si reinjectarea la nivelul leziunii ai factorilor de crestere ai organismului. Durata acestei interventii este de aproximativ 10-15 minute si nu necesita internare, aceasta facandu-se in cabinetul medicului ortoped.

Efectele pe termen lung

Tratamentele cu infiltratii articulare pot prezenta rezultate favorabile in cateva zile, desi in cele mai multe dintre cazuri este nevoie de mai mult de o singura administrare. Infiltratiile articulare cu acid hialuronic reduc semnificativ durerea. Reducerea durerii nu are loc imediat, si poate incepe chiar de la 7-10 zile de la injectia initiala. Efectul acestor infiltratii articulare poate varia intre 6-12 luni. Severitatea efectelor adverse asociate cu infiltratii articulare cu acid hialuronic sunt mai reduse decat cu alta metoda de tratament. Senzatia de amorteala si „intepenire” a articulatiei poate fi resimtita dupa administrarea injectiei dar va disparea in 1-3 zile. Medicul ortoped va monitoriza progresul dupa efectuarea infiltratiei. Dupa administrare, este recomandat sa evitati activitati precum alergarea, sporturi extenuante pentru articulatia afectata, ridicarea greutatilor sau statul in picioare/in sezut pentru un timp indelungat.

Write a Comment