Infiltrații articulare – reprezintă soluția non-invazivă de tratament în cazul durerii și a mobilității scăzute apărute la nivelul unei articulații.
Acestea se realizează prin injectarea diverselor tipuri de medicamente în articulație sau țesuturile moi din jurul articulației.
Cele mai frecvente zone sunt genunchiul, umărul și cotul. Cea mai frecventă utilizare este în cazul persoanelor cu artroză.
Artroza este caracterizată printr-un amestec de procese degenerative ale cartilajul articular asociat cu inflamație.
Artroza apare cel mai frecvent la nivelul genunchiului, șoldului, coloanei vertebrale și articulatiilor interfalangiene.
De ce sunt benefice infiltrațiile?
Tratamentele au fost dezvoltate pentru administrare locală pentru a reduce consecințele sistemice ale artrozei, precum infiltrațiile articulare injectabile.
Tratamentul artrozei începe cu tratamentul conservator, ce presupune educarea pacientului.
Continuî prin exerciții, scîderea în greutate, încălzire/răcire locală, acupunctură sau terapie electromagnetică. Acestea sunt asociate tratamentului medicamentos – antiinflamatorii nesteroidiene.
Atunci când aceste terapii nu sunt eficiente, medicul ortoped recomandă infiltrațiile articulare injectabile.
Printre terapiile intra-articulare cele mai des folosite de către medicii ortopezi se numără injecțiile cu corticosteroizi și acid hialuronic.
Cercetări recente arată ca o altă soluție benefică pentru ameliorarea durerii sunt infiltrații articulare cu plasmă bogată în trombocite. Infiltrațiile articulare îmbunătățesc funcțiile articulare și calitatea vieții pacientului.
Cine poate să facă infiltrațiile articulare și ăn ce situații?
Infiltrațiile intraarticulare sunt cel mai frecvent utilizate în cazul persoanelor cu artroză incipientă în cazul cărora tratamentul conservator (fiziotereapie etc) și medicamentos nu au dat roade.
Odată cu apariția noilor infiltrații, indicația infiltrațiilor intra-articulare s-a lărgit, astfel ele putând fi utilizate și în cazul leziunilor de cartilaj, tendinoase, musculare dar și postoperator în cazul suturilor de menisc, reconstrucțiilor ligamentului încrucișat anterior etc.
Contraindicație principală este reprezentată de o infecție locală.
De cate feluri sunt si cu ce substante?
Infiltrații cu corticosteroizi
Injecțiile cu derivați ai cortizonului sunt frecvent utilizate în diverse patologii articulare si peri-articulare.
Conform noilor studii, se recomandă maximum 2 injecții la nivelul aceleiași articulații – un număr mai mare de injecții predispun pacientul la numeroase riscuri: osteonecroză, progresia rapidă a artrozei sau fracturi subcondrale.
Infiltrații cu acid hialuronic
Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial de la nivelul genunchiului.
Rolul lichidului sinovial este de a absorbi șocurile de la nivelul genunchiului și de a lubrifia articulatia.
În cazurile severe de artroză, cantitatea de lichid sinovial este scăzută.
Astfel, se recomandă infiltrațiile cu acid hialuronic care tind să substituie lichidul sinovial.
Există 2 variante: tridoza (3 injecții) sau monodoza.
În cazul infiltrațiilor cu substanță vascoelastică nu este necesară internarea, acestea se fac în cabinetul medicului ortoped.
Efectul lor durează aproximativ 1 an, dar durata acestui efect este diferită în funcție de pacient (greutate, activitatea zilnică etc).
Infiltrații cu plasmă
Constau in injectarea locală a plasmei ce conține o cantitate crescută de factori de creștere.
În componența sângelui, înafara plasmei, găsim și componente solide: celule roșii, celule albe și trombocite.
Trombocitele conțin numeroși factori de creștere (proteine) ce au un rol important în vindecarea leziunilor de la nivelul cartilajului, meniscurilor, ligamentelor, tendoanelor și mușchilor.
Infiltrația presupune recoltarea sângelui pacientului, centrifugarea acestuia pentru a obține o cantitate de 5-10 ori mai mare de trombocite și reinjectarea la nivelul leziunii ai factorilor de creștere ai organismului.
Durata acestei intervenții este de aproximativ 10-15 minute și nu necesită internare, această facându-se în cabinetul medicului ortoped.
Efectele pe termen lung
Tratamentele cu infiltrații articulare pot prezenta rezultate favorabile în cateva zile, deși în cele mai multe dintre cazuri este nevoie de mai mult de o singură administrare.
Infiltrațiile articulare cu acid hialuronic reduc semnificativ durerea.
Reducerea durerii nu are loc imediat, și poate începe chiar de la 7-10 zile de la injecția inițială.
Efectul acestor infiltrații articulare poate varia între 6-12 luni.
Severitatea efectelor adverse asociate cu infiltrații articulare cu acid hialuronic sunt mai reduse decât cu altă metodă de tratament.
Senzația de amorțeală și „înțepenire” a articulației poate fi resimțită după administrarea injecției, dar vă dispărea în 1-3 zile.
Medicul ortoped va monitoriza progresul după efectuarea infiltrației.
După administrare, este recomandat să evitați activități precum alergarea, sporturi extenuante pentru articulația afectată, ridicarea greutăților sau statul în picioare/în sezut pentru un timp îndelungat.
Lasă un răspuns