Osteotomia genunchiului

Back to Blog
Osteotomia genunchiului

Osteotomia genunchiului

Ce înseamnă o osteotomie a genunchiului?

Osteotomia genunchiului este o procedură chirurgicală concepută pentru a redistribui forțele la nivelul articulației genunchiului prin modificarea alinierii oaselor tibiei și femurului.

Scopul este de a reduce presiunea asupra părții deteriorate a articulației, întârziind necesitatea unor intervenții mai invazive, cum ar fi intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului.

Tipuri de osteotomie

Osteotomia tibială implică tăierea și repoziționarea suprafeței articulare tibiale pentru a obține o axare corecta a membrului afectat.

Această procedură este adesea recomandată persoanelor cu artroză  în stadiu incipient, si dezaxare în varus (genunchi crăcănați).

 

În osteotomia femurală, osul coapsei (femurul) este tăiat și realiniat. Acest tip de osteotomie este mai puțin obișnuit și este de obicei rezervat cazurilor specifice în care pacientul prezintă o deviație în valgus (genunchi în X).

Indicații pentru osteotomia genunchiului

  • Artroză în stadiu incipient – osteotomia genunchiului este cea mai eficientă în stadiile incipiente ale artrozei, când afectarea este localizată, iar conservarea articulației este o opțiune viabilă.
  • Artroză uni-compartimentală – când artroza afectează doar o parte a genunchiului (compartimentul medial sau lateral), osteotomia poate reechilibra forțele de la nivelul articulației.
  • Pacienți tineri, activi – osteotomia este adesea recomandată persoanelor mai tinere, active, care pot să nu fie candidații ideali pentru protezarea genunchiului din cauza vârstei lor.

Beneficiile osteotomiei genunchiului

  • Prezervarea articulației – prin redistribuirea forțelor, osteotomia genunchiului ajută la conservarea articulației naturale, întârziind necesitatea unor proceduri mai invazive.
  • Analgezic – corectarea nealinierii poate atenua durerea și poate îmbunătăți funcția, îmbunătățind calitatea generală a vieții pacientului.
  • Protezarea întârziată a genunchiului – Pentru pacienții mai tineri, osteotomia oferă o oportunitate de a întârzia sau de a evita înlocuirea totală a genunchiului, care are o durată de viață limitată.

Osteotomia genunchiului, care implică ajustări ale tibiei și femurului, reprezintă o opțiune valoroasă pentru persoanele cu artroză în stadiu incipient.

Această procedură oferă o șansă pentru conservarea articulației, ameliorarea durerii și o întârziere a intervențiilor mai invazive, oferind o soluție personalizată pentru profilurile specifice ale pacienților.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog